Saccharomyces cerevisiae

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Saccharomyces cerevisiae
S cerevisiae under DIC microscopy.jpg
S. cerevisiae
Taksonomija
Carstvo: Gljive
Tip: Ascomycota
Podtip: Saccharomycotina
Klasa: Saccharomycetes
Red: Saccharomycetales
Porodica: Saccharomycetaceae
Rod: Saccharomyces
Vrsta: S. cerevisiae
Binomijalna nomenklatura
Saccharomyces cerevisiae
Meien ex E.C. Hansen

Saccharomyces cerevisiae je vrsta kvasca.[1][2] Ovo je verovatno najkorisnija vrsta kvasaca. On se koristi za uskišnjavanje testa (hleba) i fermentaciju napitaka (piva) od antičkih vremena. Smatra se da je on originalno bio izolovan sa ljuske grožđa. Ovaj kvasac se takođe nalazi kao komponenta tankog belog filma na ljusci voća kao što su šljive. On je jedan od najintenzivnije proučavanih eukariotskih model organizama u molekulskoj i ćelijskoj biologiji, kao što je Ешерихија коли model bakterija.[3]

S. cerevisiae ćelije su kružnog do ovalnog oblika, 5–10 mikrometara u prečniku. On se reprodukuji procesom deobe koji je poznat kao окулирање.[2]

Reference[уреди]

  1. ^ Lansing M. Prescott; John P Harley; Donald A. Klein (2004). Microbiology (6 изд.). McGraw-Hill Science/Engineering/Math. ISBN 978-0-07-295175-2. 
  2. 2,0 2,1 J. Richard Dickinson; Michael Schweizer, ур. (2004). Metabolism and Molecular Physiology of Saccharomyces Cerevisiae (2nd изд.). CRC Press. ISBN 978-0-415-29900-8. 
  3. ^ Gerd Gellissen; Cornelis P. Hollenberg (1997). „Application of yeasts in gene expression studies: a comparison of Saccharomyces cerevisiae, Hansenula polymorpha and Kluyveromyces lactis- a review”. Gene. 190 (1): 87—97. 

Literatura[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]