Stari Sloveni - Istorija i tradicija

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Stari Sloveni - Istorija i tradicija
Stari Sloveni1.jpg
Izvorni naslov Old Slavs - History and tradition
Žanr dokumentarni
Režija Nikola Milošević
Scenario Nikola Milošević
Producent Nikola Milošević
Glavne uloge Ana Mijoković, Anuška Machajdik, Ivana Korica, Jakub Machajdik, Jelena Arsović, Kristina Matić, Marko Brdar, Marko Stojanović, Milica Galić, Miloš Keser, Nikola Milošević, Simona Bielakova, Vesna Kakaševski, Zoran Marković, prof. dr. Sreten Petrović, prof. dr. Ljubinko Radneković, prof. dr. Đorđe Janković, dr. Danijel Sinani
Muzika Vesna Kakaševski, Nikola Milošević
Kamera Filip Stojanović
Godina 2010.
Trajanje 46 minuta
Zemlja Srbija
Jezik srpski
Veb-sajt www.starisloveni.com

Stari Sloveni - Istorija i tradicija je dokumentarni film iz 2010. godine autora Nikole Miloševića, koji govori o najranijoj istoriji Slovena i tradiciji koja je do danas očuvana.[1] Distributer filma je Delta Video.

Sinopsis[уреди]

Applications-multimedia.svgUPOZORENJE: Slede detalji zapleta ili kompletan opis filma!

Film govori o istoriji Slovena i do danas sačuvanoj tradiciji koju su Sloveni nasledili iz stare slovenske vere. Film razmatra problem prapostojbine Slovena, kao i razloge za seobe i dolazak Slovena na ove prostore. Govori o načinu života Slovena, njihovoj odeći, nakitu, oruđima i načinu privređivanju. Prati stvaranje prvih slovenskih država, puput Samove države, Velike Morave, Kijevske Rusije, prve hrvatse i srpske države.

Govornici

Bavi se problemom stare slovenske vere i njenih ostataka, koji su do danas očuvani. Razmatra određene običaje koji imaju korene u slovenskom predhrišćanskom verovanju. Govori o kultovima koji su zadržani, a kao najjači očuvani kult se pominje kult mrtvih ili kult predaka. Objašnjava ciklus daća, kao i mnoge pogrebne običaje. Takođe kao jednu od tradicija, zadržanih iz perioda pre pokrštavanja Slovena, navodi obeležavanje dana porodičnog zaštitnika ili slave, koja je uspela da se prilagodi i očuva samo u srpskom pravoslavlju. Osvetljava mnoge običaje koji se praktikuju za vreme Badnjeg dana i Božića, poput dolaska položajnika i postavljanja posebne gozbe za pretke.

O istoriji Slovena, arheološkim nalazima i načinu života govori prof. dr Đorđe Janković, dok o tradiciji, kultovima i običajima govore prof. dr Sreten Petrović i dr Danijel Sinani sa Beogradskog Univerziteta i prof. dr Ljubinko Radenković sa Balkanološkog instituta SANU.

Film je sniman u periodu od jula 2009. godine do početka maja 2010. godine.

Izvori[уреди]

Pogledajte takođe[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]