Stari Sloveni - Verovanja i običaji

С Википедије, слободне енциклопедије
Stari Sloveni - Verovanja i običaji
Poster za film
Izvorni naslovOld Slavs - Beliefs and customs
Žanrdokumentarni film
RežijaNikola Milošević
ScenarioNikola Milošević
ProducentNikola Milošević
Glavne ulogeAna Mijoković, Anuška Machajdik, Ivana Korica ,Jakub Machajdik, Jelena Arsović, Kristina Matić, Marko Brdar, Marko Stojanović, Milica Galić, Miloš Keser, Nikola Milošević, Simona Bielakova, Vesna Kakaševski, Zoran Marković, prof. dr. Sreten Petrović, prof. dr. Ljubinko Radneković, dr. Danijel Sinani
MuzikaVesna Kakaševski, Nikola Milošević
KameraFilp Stojanović
Godina2010.
Trajanje48 minuta
ZemljaSrbija
Jeziksrpski
Veb-sajtwww.starisloveni.com

Stari Sloveni - verovanja i običaji je dokumentarni film iz 2010. godine autora Nikole Miloševića, koji govori o staroslovenskoj mitologiji, slovenskom panteonu i staroslovenskim mitskim bićima.[1] Distributer filma je Delta Video.

Sinopsis[уреди | уреди извор]

Upozorenje: Slede detalji zapleta ili kompletan opis filma!

„Stari Sloveni - Verovanja i običaji“ je film autora Nikole Miloševića. Film objašnjava šta je mitologija i šta za narod ona predstavlja. Govori o staroslovenskom panteonu i mitskim bićima. Razmatra problem vrhovnog boga kod Slovena. Govori o

Kadrovi iz filma

najpoznatijim slovenskim božanstvima poput Svetovida, Svaroga, Peruna, Dažboga, Velesa, Žive, Morane i Devane. Objašnjava običaje čija simbolika je vezana za slovenske bogove. Upoređuje osobine slovenskih božanstava sa hrišćanskim svetiteljima koji su donekle preuzeli funkcije nekih od slovenskih bogova. Razmatra narodnu religiju u kojoj su i danas živa mnoga verovanja o mitskim bićima, zadržanim još iz predhrišćanskog perioda. Priča o načinu funkcionisanja i razvoju narodne religije. Govori o mitskim bićima poput vila, besa, zmaja, ale, vampira, demona sudbine, demona bolesti i vodenjaka. Osvetljava sujeverja i običaje koji su praktikovani kako bi se ljudi zaštitili ili kako bi udovoljili ovim demonima. Objašnjava specifičnosti ovih demona, a samim tim o specifičnosti same slovenske mitologije i srpske narodne religije.

Film je sniman u periodu od jula 2009. godine do početka maja 2010. godine.

Slovenski panteon i mitska bića u filmu razmatraju prof. dr Sreten Petrović i dr Danijel Sinani sa Beogradskog Univerziteta i prof. dr Ljubinko Radenković sa Balkanološkog instituta SANU.

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Stari Sloveni – dokumentarni serijal“ Архивирано на сајту Wayback Machine (7. јун 2014), sajt Istoričar

Pogledajte takođe[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]