Tomas Njukomen

С Википедије, слободне енциклопедије
Tomas Njukomen
Datum rođenja1664.[1]
Mesto rođenjaDartmut, Devon
 Engleska
Datum smrti3. avgust 1729.(1729-08-03) (65 god.)[2]
Mesto smrtiVelika Britanija
PrebivališteEngleska
Državljanstvoenglesko
DelovanjeIzum prve praktične parne mašine
NaslednikDžejms Vat
Animacija sheme Njukomenove mašine.
– Para je prikazana ljubičasto, a voda je plava.
– Ventili se kreću od otvorenog (zeleno) do zatvorenog (crveno)

Tomas Njukomen (engl. Thomas Newcomen; /ˈnjkʌmən/; februar 1664[lower-roman 1][1] – 5. avgust 1729) bio je engleski izumitelj koji je kreirao atmosfersku mašinu, prvu prakctičnu mašinu koja radi sagorevajući gorivo 1712. godine. On je bio gvožđar po zanatu i baptistički laički propovednik po pozivu. On je rođen u Dartmutu u Devonu u Engleskoj, u trgovačkoj porodici i kršen je u crkvi svetog Spasitelja 28. februara 1664. godine.[3] U to vreme su poplave u rudnicima uglja i kalaja bile glavni problem, i Njukomen se ubrzo uključio u pokušaj poboljšanja načina ispumpavanja vode iz takvih rudnika. Njegovo gvožđarsko preduzeće se specijalizovalo za dizajn, proizvodnju i prodaju alata za rudarsku industriju.

Verski život[уреди | уреди извор]

Njukomenova kuća u Dartmutu

Tomas Njukomen je bio laički propovednik i učitelj u lokalnoj baptističkoj crkvi. Nakon 1710, on je postao pastor lokalne grupe baptista. Njegov otac bio je jedan iz grupe koja je dovela poznatog puritanca Džona Flejvela u Dartmut. Kasnije je jedan od Njukomenovih poslovnih kontakata u Londonu, Edvard Valin, bio još jedan baptistički sveštenik koji je imao veze s poznatim doktorom Džonom Gilom iz Horslidauna, Sadark. Njukomenova veza sa baptističkom crkvom u Bromsgrouvu materijalno je pomogla širenju njegove parne mašine, jer su inženjeri Džonatan Hornblouer (otac i sin) bili uključeni u istu crkvu.

Razvoj atmosferske mašine[уреди | уреди извор]

Njukomenovo veliko ostvarenje bila je parna mašina, razvijena oko 1712. godine. Kombinujući ideje Tomasa Sejverija i Denisa Papina, on je stvorio parnu mašinu za potrebe podizanja vode iz rudnika kalaja.[4] Moguće je da je Njukomen već bio upoznat sa Sejverijem, čiji su preci bili trgovci u južnom Devonu. Sejveri je takođe imao postaju kod komesara za bolesne i povređene mornare, što ga je odvelo u Dartmut. Sejveri je osmislio „vatrenu mašinu”, neku vrstu termičkog sifona, u kojoj je para primana u prazan kontejner, a zatim kondenzovana. Tako stvoren vakuum korišten je za usisavanje vode sa dnu okna rudnika. „Vatrena mašina” nije bila veoma efikasna i nije mogla da radi izvan dubine od oko trideset stopa.

Priznanja[уреди | уреди извор]

Dana 23. februara 2012. godine Kraljevska pošta je pustila u opticaj marku na kojoj je prikazana Njukomenova atmosferska parna mašina u okviru svoje serije o „istaknutim Britoncima”.[5]

Napomene[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ovo se obično daje kao 1663 - pogledajte Datumi starog i novog stila

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Rolt & Allen (1977), стр. 33.
  2. ^ „Thomas Newcomen (1663 - 1729)”. BBC History. Приступљено 29. 4. 2018. 
  3. ^  Newcomen, Thomas”. Речник националне биографије. London: Smith, Elder & Co. 1885. 
  4. ^ Morris, Charles R. Morris; illustrations by J.E. (2012). The dawn of innovation the first American Industrial Revolution (1st изд.). New York: PublicAffairs. стр. 42. ISBN 978-1-61039-049-1. 
  5. ^ Tom Banks (23. 2. 2012). „Purpose designs Britons of distinction stamps”. Design Week. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]