Valmiki

С Википедије, слободне енциклопедије
Valmiki
Sage Valmiki composing the Ramayana
mudrac Valmiki komponuje Ramajanu
Datum rođenjaN/A
Mesto rođenjaN/A
 Indija
Datum smrtiN/A
Mesto smrtiN/A
 Indija
PrebivališteIndija
Državljanstvoindijsko
Zanimanjepesnik
OrganizacijaDarmski pokret zvani Valmikizam je baziran na Valmikijevim učenjima
StilHinduizam

Valmiki (/vɑːlˈmki/;[1] Sanskrit: वाल्मीकि, Vālmīki) je proslavljen kao pesnik-preteča u sanskrtskoj literaturi. Ep Ramajana, različito datiran od 5. veka pre nove ere[2] do prvog veka pne,[3] pripisuje se njemu na osnovu atribucije u samom tekstu.[4] On je poznat je kao Adi Kavi, prvi pesnik, autor Ramajane, prve epske pesme.

Ramajana, koju je izvorno napisao Valmiki, sastoji se od 24.000 šloka i sedam kantona (kandas).[5] Ramajana se sastoji od oko 480.002 reči, što je četvrtina dužine celog teksta Mahabarata ili oko četiri dužine Ilijade. Ramajana govori o princu, Rami iz grada Ajodhja u kraljevini Kosala, čiju je ženu Situ je oteo Ravana, kralj-demon (Rakšasa) iz Lanke. Valmikijeva Ramajana je različito datirana na period od 500 pne do 100 godina pne[6] ili približno koevoluirala sa ranim verzijama Mahabarate.[7] Kao i kod mnogih tradicionalnih epova, ovo delo je prošlo kroz proces interpolacija i redakcije, što čini njegovo precizno datiranje nemogućim.

Britanski satiričar Obri Menen kaže da je Valmiki bio „priznat kao književni genije”, te da je stoga smatran „odmetnikom”, verovatno zbog svog „filozofskog skepticizma”,[8] kao deo perioda „indijskog prosvetiteljstva”.[9] Valmiki se takođe navodi kao savremenik Rame. Menen tvrdi da je Valmiki „prvi autor u celoj istoriji koji se uvrstio u sopstvenu kompoziciju”.[10]

Rani život[уреди | уреди извор]

Valmiki je rođen kao Agni Šarma u bramanskoj porodici od oca Pračeta (poznatog i kao Sumali) iz Bhrigu gotra.[11][12] Prema legendi, jednom je sreo velikog mudraca Naradu i razgovarao sa njim o svojim dužnostima. Ganut Naradinim rečima, Agni Šarma je počeo da sprovodi pokore i zapevao je reč „mara” koja je značila „umreti”. Dok je nekoliko godina obavljao svoju pokoru, reč je postala „Rama”, ime lorda Višnua. Ogromni mravinjaci su formirani su oko Agni Šarme i to mu je zaradilo ime Valmiki. Agni Šarma, preimenovan u Valmiki, naučio je svete spise od Narade i postao najistaknutiji asketa, koga su svi poštovali.

Postoje i legende o tome da je Valmiki bio lopov pre nego što se pretvorio u rišija. Nagara Kanda iz Skanda Purane u svom delu o stvaranju Mukara Tirta spominje da je Valmiki rođen kao brahman, sa imenom Lohadžanga i da je bio podan sin svojih roditelja. On je imao lepu suprugu i oni su bili verni jedno drugom. Jednom, kada u regionu Anarte nije bilo kiše dvanaest dugih godina, Lohadžanga je zarad svoje gladne porodice, počeo da pljačka ljude koje bi zatekao u šumi. Tokom ovog života sreo je sedam mudraca ili Saptarišija i pokušao da ih opljačka. Ali naučeni mudraci su se sažalili nad njim i ukazali mu na ludost njegovih dela. Jedan od njih, Pulaha, dao mu je mantru da meditira, i brahman koji je postao lopov toliko se zaokupio recitovanjem da su oko njegovog tela formirane mravlje humke. Kada se mudraci vratili i čuli zvuk mantre koji dolazi iz mravljih himki, oni su ga blagoslovili i rekli: „Pošto ste ostvarili veliki Sidi sedeći među Valmika (mravljišta), postaćete poznati u svetu kao Valmiki”.[13][14]

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ "Valmiki". Random House Webster's Unabridged Dictionary.
 2. ^ „All Indian life is here”. The Guardian. 23. 8. 2008. Приступљено 27. 4. 2015. »"Read 5th Paragraph"« 
 3. ^ „Sri Aurobindo on the Indian Epic Ramayana” (PDF). uwf.edu. University of West Florida. стр. 2. Приступљено 27. 4. 2015. »read end paragraph of page 2« 
 4. ^ Valmiki, Robert P. Goldman (1990). The Ramayana of Valmiki: An Epic of Ancient IndiaНеопходна слободна регистрација. 1. Princeton University Press. стр. 14–15. ISBN 0-691-01485-X. 
 5. ^ „Valmiki Ramayan”. valmikiramayan.net. Desiraju Hanumanta Rao & K. M. K. Murthy. Архивирано из оригинала на датум 22. 08. 2018. Приступљено 11. 5. 2020. 
 6. ^ „harking back : Myths and facts of the beginnings of Lahore”. 
 7. ^ Goldman, Robert P., The Ramayana of Valmiki: An Epic of Ancient India pp. 23
 8. ^ Menen, Aubrey (1954). "Introduction", The Ramayana, p.4. Charles Scribner's Sons: New York. Шаблон:Pre-ISBN. LCC 54-5919. LCCN 54-35716.
 9. ^ Menen (1954). "The Indian Enlightenment", p.9.
 10. ^ Menen (1954). "The Heritage of the Gluttons", p.81.
 11. ^ Vishwanath S. Naravane (1998). Sages, Nymphs, and Deities: Excursions in Indian Mythology. The Author. стр. 86. 
 12. ^ History Of Ancient India (a New Version) : From 7300 Bb To 4250 Bc,. Atlantic Publishers & Dist. 2006. стр. 720. 
 13. ^ „The Skanda Purana, Nagara Khanda, Chapter 124, Creation of Mukhara Tirtha”. 
 14. ^ The Skanda Purana, Part 17, (Ancient Indian Tradition and Mythology Series, Vol. LXV),. Motilal Banarsidass Publishers Pvt. Ltd. 2002. стр. 506. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]