Непал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Савезна Демократска Република Непал
संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल
Сангхија Локтантрик Ганатантра Непал
Flag of Nepal.svg
Coat of arms of Nepal.svg

Крилатица:
जननी जन्मभूमिष्च स्वर्गादपि गरियसि
(санскрит: „Мајка и домовина су важније од небеса“)

Химна:
Sayaun Thunga Phool Ka
{{{alt}}}
Главни град Катманду
Службени језик непалски
Владавина
Председник Бидија Деви Бандари
Председник Владе Кадга Прасад Шарма Оли
Облик државе Савезна република
Историја
Независност 21. децембар 1882.
Географија
Површина
 — укупно 147.181 km2(93)
 — вода (%) 1,8
Становништво
 — 2012. 26.494.504 [1](45)
 — густина 184/km2
Економија
Валута Непалска рупија
 — стоти део валуте ‍NPR‍
Остале информације
Временска зона UTC +5:45
Интернет домен .np
Позивни број ++997

Непал (неп. नेपाल), званично Савезна Демократска Република Непал (неп. संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल) је планинска континентална држава у Хималајима на северу јужне Азије.[2] Граничи се на југу, истоку и западу са Индијом и на северу са Кином (Аутономним регионом Тибет).

Површина Непала је 147.181 км², где је 2005. живело 27.133.000 становника. Политичка и верска престоница земље је његов убедљиво највећи град Катманду. По уређењу Непал је савезна демократска република.

Историја[уреди]

Главни чланак: Историја Непала
Непалски владари 1920. године

Кроз већи део своје историје Непал је био монархија. Њиме је од 1768. владала династија Шах која је ујединила мала краљевства. У време британске колонијалне власти у Индији Непал је остао независан, али изолован од спољног света, плативши цену кроз привредну неразвијеност и феудалну заосталост. Привредне реформе и делимично отварање према суседној Индији последњих деценија довеле су до промена набоље. Сметња развоју је било избијање грађанског рата 1996. у којем се марксистичка герила борила против централних власти. Године 2006. окончан је грађански рат договором о одржавању избора за уставотворну скупштину.

Непалски парламент је 28. маја 2008. године изгласао укидање монархије и успостављање Савезне Демократске Републике Непал.[3]

Географија[уреди]

Главни чланак: Географија Непала
Топографска мапа Непала

Непал је држава трапезоидног облика на јужним падинама Хималаја, дуга око 800 и широка око 200 километара.

Иако мала држава, Непал поседује велику разноврсност предела, од тропско влажне климе на југу, до највиших врхова света на северу. Обично се дели у три физичкогеографске регије: планине, брда и регион Тераи (влажна регија). Ове еколошке зоне се простиру у правцу исток-запад, а вертикално их пресецају речни системи. Са повећањем надморске висине долази до смањивања температуре.

Осам од десет највиших светских врхова је у Непалу, од којих се највиши врх на Земљи Монт Еверест (8.848 метара, непалски: Сагармата) налази на граници са Кином.

Привреда[уреди]

Куће у руралним деловима Непала су грађене од глине и камена

Главна привредна делатност и даље је пољопривреда, али расте удео услужних делатности (туризам). Држава велику помоћ прима од страних донатора: Немачке, Кине, Јапана и САД. Пољопривредне културе су: кукуруз, пшеница, пиринач, памук, дуван, кромпир, чај као и ароматично биље. Сточарство је развијено; оваца (2,4 мил) говеда (7 мил) свиња, коза. Индустрија је у зачетку: текстилна, прехрамбена, дуванска, коже, обућа. Руде: злато, бакар, гвожђе, манган и никл.

Становништво[уреди]

Главни чланак: Демографија Непала
Познати Шива хинду храм

У Непалу живи више од 60 различитих етничких заједница и каста. Најбројније четири групе су: кшатрије (око 16%), брамани (око 13%), Магар (7%) и Тару (6,75%). Етнички Шерпе, познати као водичи алпинистичких експедиција, чине свега 0,68% становништва. Хиндуизам је најбројнија религија (80%), следи будизам (11%). Оснивач будизма Сидарта Гаутама (Буда) је рођен у Непалу. Непалским говори око половине становника, а служи и као lingua franca за говорнике других језика.

Око половина становништва живи испод границе сиромаштва (1,25 $ дневно).[4]

Непалска застава једина је државна застава која нема правоугаони облик.

Референце[уреди]

  1. Национална агенција за статистику, Попис 2012 [1]
  2. United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications
  3. Nepal raises national flag in palace | Reuters, Приступљено 15. 4. 2013.
  4. Human Development Indices, Table 3: Human and income poverty. стр. 34. Retrieved on 1 June 2009

Спољашње везе[уреди]