Пређи на садржај

Visual Basic

С Википедије, слободне енциклопедије


Visual Basic
Изговара сеВижуал Бејзик

Visual Basic је програмски језик заснован на догађајима (енгл. events) и саставни део програмског окружења Мајкрософта пројектован за рад под COM. Његов наследник је Visual Basic .NET. Старије верзије Вижуал Бејсика су се заснивале на бејсику и омогућавале су брз развој апликација (енгл. Rapid Application Development - RAD) са графичким корисничким интерфејсом (енгл. Graphical User Interface - GUI), манипулисање базама података уз помоћ управљачких компоненти као што су DAO, RDO или ADO, и прављење ActiveX контрола и објеката.

Програмер може да направи апликацију користивши компоненте које се испоручују заједно за Вижуал Бејсиком. Програми написани у Вижуал Бејсику такође могу да користе и Windows АПИ (енгл. Windows API), али ово захтева спољашње декларације функција.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Развој Вижуал Бејсика је почео 1989. године под кодним именом 'Thunder'. У мају 1991. објављена је прва верзија Вижуал Бејсика за Windows оперативни систем (Visual Basic 1.0). Затим је исте године изашла верзија и за MS-DOS оперативни систем, која је, у ствари, била следећа верзија Мајскрософтових компајлера за бејсик, као што је QBASIC. Последња верзија Вижуал Бејсика у том низу је 6.0 (1998), која се и данас доста користи. Новије верзије Вижуал Бејсика су за .NET платформу. Прва верзија Вижуал Бејсика за .NET први пут је изашла 2001. године. Онај који се највише залагао за развој Вижуал Бејсика је Алан Купер, кога још зову и 'отац' Вижуал Бејсика.[2]

Пример кода[уреди | уреди извор]

Овај код приказује „Здраво свете!" поруку.

Private Sub Form_Load()
    MsgBox ("Здраво свете!")
End Sub

Бесплатна „Експрес“ верзија[уреди | уреди извор]

Мајкрософт сада омогућава бесплатну употребу „Експрес“ верзије Вижуал Бејсика, која има већину функција, али не може да ствара самосталне извршне програме („exe“ фајлове). Страница „Експрес“ верзије је на следећем линку [1].

Остали програмски језици слични Вижуал Бејсику[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Microsoft Basic Logical Expression Evaluation”. Vb.mvps.org. Архивирано из оригинала 23. 08. 2009. г. Приступљено 16. 6. 2009. 
  2. ^ „The Birth of Visual Basic”. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]