WoO69

С Википедије, слободне енциклопедије

WoO69 (26. фебруар 1995), рођен као Вук Цветковић, српски је писац, песник, музичар, психолог и уметник. Аутор је три књиге: Стихија депресије (2013), Ако одеш (2020), Осмо лице зла (2022) и Ћуд предака (2023). Као психолог имао је свој део у емисији „Салетање“ на РТВ под именом „Психопитање на одговор из главе“. Његов музички рад пропратила је каријера с више бендова, учешће у емисији Бунт Рок Мастерс која се емитовала на РТС 1 где је наступао с бендом Хибридна Перверзија, као и његов самостални реп пројекат под именом WoO69 уз који је кратко постојао и реп пројекат с групом WooDooLooNey. Тренутно има свој реге пројекат под именом Rommstafari Harmony.

Вук Цветковић
WoO69

Биографија[уреди | уреди извор]

Вук Цветковић је рођен 26. 02. 1995. у Лесковцу. Основну и средњу школу завршио је у Лебану, где је и одрастао. Дипломирао је психологију 2017. на Факултету за правне и пословне студије и уписао мастер на смеру клиничка психологија, на Филозофском факултету у Нишу исте године. Такође, 2019. године је уписао докторске академске студије психологије, на Филозофском факултету, али је убрзо одустао и уписао „Школу психодинамске едукације“ у Нишу, у намери да се бави психотерапијом. Прво дело „Стихија депресије“ издао је 2013. године, друго „Ако одеш“ издао је 2020, треће „Осмо лице зла“ 2022. године, а четврто „Ћуд предака“ 2023. године. Свира више инструмената (бас, гитару, бубњеве, укулеле, усну хармонику и перкусије), а био је басиста у више бендова од којих је бенд Хибридна Перверзија доспео до полуфинала емисије „Бунт Рок Мастерс“ на РТС-у. Учествује у пуно музичких пројеката, а од многих истиче се метал бенд „Метрика 69“ где је и један од оснивача и реп група „Вудулуни“ која је пројекат још из средњошколских дана. Реп пројекат под именом „WоО69” (срп. Ву-сиксти најн), у великоме дефинишу сарадње са извођачима као што су познати репери: београдски Беге Фанк, на песми „Журкааа“ и Дино Клисура, босанскохерцеговачки репер и продуцент, за чију је продукцијску кућу LaZone Records издао албум „Дивљање за дивљење” и још пар синглова. На РТВ1 у алтернативној емисији „Салетање“ сваког уторка после поноћи до лета 2022. године одговарао је на психолошка питања, у свом делу емисије који се зове „Психопитање на одговор из главе“. На истом радију, треба истаћи његову сарадњу са познатим водитељем Александром Филиповићем, код кога је чест гост у емисији „Суботом са Сашом“.

Музички стил[уреди | уреди извор]

Vuk Cvetković
WoO69

Од музике, његову каријеру прате почеци српског анблек метала, свирање поп-панка, алтернативног рока и гранџа, а касније и хеви метала, хард рока, као и рад на самосталној хип-хоп каријери. У својим текстовима често исмева одређене сталеже и слојеве друштва, типична понашања људи зависних од наркотика и друштвених мрежа, а такође се бави и друштвеном и политичком критиком. Његов реп стил је најсличнији групама Прти БееГее и Бед Копи иако су матрице често свиране на живим инструментима (често се могу чути живи бубњеви, бас линије и гитарски рифови), а савете за рад на музици и текстовима му је у почетку често давао лично Скај Виклер.

Жанрови књига[уреди | уреди извор]

Његова прва књига, новела Стихија депресије може се дефинисати као хорор-трилер штиво, друга књига Ако одеш, иако доста жанровски разуђена има облик дневника и спада у психолошки трилер роман, док је трећа књига Осмо лице зла (издата од стране „Нове Поетике“) типични психолошки-крими/трилер роман. Четврту књигу Ћуд предака издаје у лето 2023. године, такође за „Нову Поетику“.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Поред музике и писања, бави се заштитом животиња у родном Лебану, а такође је и мајстор каратеа. По вероисповести, декларише се као еванђеоски хришћанин.

Дела[уреди | уреди извор]

  1. Хибридна перверзија на Бунт Рок Мастерсу[1]
  2. Стихија депресије[2]
  3. Ако одеш[3]
  4. Осмо лице зла[4]
  5. Хибридна перверзија на Медијана фесту у Нишу[5]
  6. Ћуд предака.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Serbia, RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of. „Бунт рок мастерс”. www.rts.rs. Приступљено 2022-03-29. 
  2. ^ Mika (2013-01-25). „Gimnazijalac objavio triler „Stihija depresije. JuGmedia (на језику: српски). Приступљено 2022-03-29. 
  3. ^ „Pred čitaocima drugo književno delo mladog pisca Vuka Cvetkovića – „Ako odeš. JuGmedia (на језику: српски). 2020-06-05. Приступљено 2022-03-29. 
  4. ^ Cvetković, Vuk (2022-02-11). „“Osmo lice zla” – treća knjiga lebanskog pisca Vuka Cvetkovića ORIGINALNO I POSEBBO”. JuGmedia (на језику: српски). Приступљено 2022-03-29. 
  5. ^ https://www.juznevesti.com. „“ABS” pobednik ”Medijana Balkanrock festivala. Južne vesti (на језику: српски). Приступљено 2022-03-29.