Јакуза (видео игра)

С Википедије, слободне енциклопедије
Јакуза
Лого интернационалне верзије игре
Издавач(и)Сега (издавачка кућа)
Платформе
ИзлазакЈакуза
Жанр(ови)Акција, Игра улога

Јакуза (енгл. Yakuza), на јапанском познатија као Ryū ga Gotoku (јап. 龍が如く, „Као змај”), је јапанска франшиза игара коју је произвела и објавила Сега. Прва игра из серијала је објављена у Јапану 8. децембра 2005, за PlayStation 2. Франшиза има елементе Бит 'ем ап (енгл. Beat 'em up), акционо-авантуристичке игре, и акционе игре улога.

Прича свих делова франшизе је углавном крими драма, инспирисана животима јакуза из јакуза филмова. Протагноста који се највише појављује у серијалу је Казума Кирју, гангстер повезан са Тођо кланом из Кантоа. Иако Кирју углавном сарађује са вођама клана како би решио завере које се воде против њих, главна тема која се провлачи кроз франшизу је његова жеља да напусти јакузу и покуша да се прилагоди животу цивила. Гејмплеј Јакузе је контролисање лика из трећег лица, који се креће отвореним светом, где може да улази у уличне борбе са гангстерима и деликвентима, ради мисије у свету како би добио новац или искуство, учи нове потезе за борбу од NPCs (енг. non-playable characters), једе и пије у ресторанима, посећује клубове и кладионице у виду мини-гејмова.

Франшиза је доживела позитивне критике и добила комерцијални успех, и 2021. је Сега објавила да је продато преко 17 милиона физичких и дигиталних примерака од 2005. године.[1] Успех на домаћем јапанском тржишту је допринео ширењу на остале медије, укључујући филмске адаптације.

Гејмплеј[уреди | уреди извор]

Све Јакуза игре имају елементе борилачких, авантуристичких, аркадних игара и игара улога. Игра се из трећег лица у отвореном свету, где главни лик може да наиђе на насумичне борбе на улици, на NPCs (енг. non-playable characters) који могу дати лику мисије у виду краћих прича[2], као и мини-игре које могу бити једноставне попут куглања, пикада и аркадних игрица[3], и комплексне у виду професија, од којих су неке менаџер клуба или агент за некретнине.[4]

Главни серијал[уреди | уреди извор]

Одвијање приче је инспирисано јапанским јакуза филмовима, што је један од најпопуларнијих жанрова у Јапану. Приче прве две игре прављене су под надзором јапанског писца криминалистичких романа Хасеа Сеишуа. Главна прича сваке игре подељена је на поглавља.

  • Јакуза

Прва игра прати причу Казуме Кирјуа, бившег обећавајућег јакузе који је изашао из затвора после десетогодиње казне како би заштитио свог побратима, Акиру Нишикијаму. Открива да је Тођо клану украдено милијарду јена (око 7 милиона Евра), и да је убијен један од битнијих чланова клана, што је имало за последицу нереде у оквиру клана. Кирју се силом враћа окрутном животу јакуза, док не упозна мистеријозну девојку. Ако успе да је заштити, доћи ће и до откривања тајне несталог новца, и коначно до сусрета са човеком због кога је све жртвовао.

  • Јакуза 2

Годину дана након што је повратио ред у оквиру Тођо клана, Казума Кирју се повлачи са позиције Четвртог преседавајућег, и лично бира старог сарадника да дође на место Петог преседавајућег. У окршају између кланова где је пети преседавајући убијен, Кирју је приморан да се суочи са амбициозним јакузом ривалског клана, Оми Алијансе, која објавлјује рат Тођо клану.

  • Јакуза 3

Марта 2009, Казума Кирју води сиротиште у Окинави, где се стара о деветоро деце, укључујући његову сурогат ћерку, Харуку Савамура. Када пословни планови Тођо клана постану претња да се сиротиште затвори, Кирју путује из Окинаве у најмрачнији део Токиа, где се враћа животу који је мислио да је оставио иза себе, и улази у конфликте са гангстерима и страном мафијом, као и човеком из Тођо клана спремним да промени цео клан онако како њему одговара.

  • Јакуза 4

Марта 2010, Казума Кирју се поново налази у ситуацијама изван његове контроле. Јакуза из синдиката у алијанси са Тођо кланом је убијен од стране неког члана из клана. Затим је човек који је истраживао убиство избоден до смрти. Ови догађаји изазивају борбу за новац, моћ и част, у причи коју посматрамо из перспективе четири лика, укључујући утеривача дугова доброг срца, бившег јакузе који тражи одговоре, и полицијског детектива који не игра по правилима.

  • Јакуза 5

Децембра 2012, Седми преседавајући Оми алијансе је на свом самртном постољу. Његова смрт биће крај помиренја између Тођо клана и Оми алијансе, што отвара врата за нове конфликте. Очекујући ово, Тођо клан је приморан да ојача организацију тако што стају на страну старих кланова у осталим већим градовима Јапана како би направили нови велики синдикат који ће моћи да буде на истом нивоу са Оми алијансом. Кирју који сада ради као таксиста се са оклевањем враћа својој старој организацији, одлучан да једном засвагда реши старе конфликте међу клановима.

  • Јакуза 0

Децембра 1988, много година пре оригиналне Јакузе, младом Казуми Кирјуу је подметнуто убиство цивила, због чега губи своје место у Тођо клану. У исто време, менаџер кабареа и бивши јакуза, Горо Мађима долази у ситуацију где штити беспомоћну слепу девојку коју му је наређено да убије, што га чини метом због непоштовања наређења. Обојица морају да нађу начин да преживе и открију тајну како су оба инцидента повезана са мистеријозном „Празном парцелом”.

  • Јакуза 6

2016. након што својом вољом проведе три године у затвору због претходних злочина, Казума Кирју је пуштен али открива да је његова усвојена ћерка Харука нестала, и касније нађена у коми са озбиљним повредама. Кирју одлучује да путује за Хирошиму у наду да ће открити истину шта се десило Харуки док је штитила своје одојче.

  • Јакуза: Као змај

У 2019. Ичибан Касуга, бивши члан Аракава породице Тођо клана пуштен је након осамнаест година у затвору за убиство које није починио. Наупрот очекивању да ће бити примљен назад, он сазнаје да је претходни отац клана направио договор са Оми алијансом и полицијом како би уништио Тођо клан. Рањен и остављен да умре од стране човека ког је поштовао као другог оца, како би открио истину иза издаје оца клана, Касуга се придружује групи са медицинском сестром бескућницом, обешчашћеним полицајцем и хостесом, и постаје херој за све изопћенике Јокохаме.

Игре у франшизи[уреди | уреди извор]

Јакуза серијал има 8 главних игрица које су излазиле хронолошким редом, изузетак је Јакуза 0 чије је дешавање пре прве игрице.

Оригинално издање Интернационално издање
Година Назив Година Назив
2005 Ryū ga Gotoku 2006 Yakuza
2006 Ryū ga Gotoku 2 2008 Yakuza 2
2008 Ryū ga Gotoku Kenzan!
2009 Ryū ga Gotoku 3 2010 Yakuza 3
2010 Ryū ga Gotoku 4: Densetsu o Tsugimono 2011 Yakuza 4
Kurohyō: Ryuu ga Gotoku Shinshō
2011 Ryū ga Gotoku OF THE END 2012 Yakuza: Dead Souls
2012 Kurohyō 2: Ryuu ga Gotoku Ashura-hen
Ryū ga Gotoku 5: Yume Kanaeshi Mono 2015 Yakuza 5
2014 Ryū ga Gotoku Ishin!
2015 Ryū ga Gotoku 0: Chikai no Basho 2017 Yakuza 0
2016 Ryū ga Gotoku Kiwami Yakuza Kiwami
Ryū ga Gotoku 6: Inochi no Uta 2018 Yakuza 6
2017 Ryū ga Gotoku Kiwami 2 Yakuza Kiwami 2
2018 Hokuto ga Gotoku Fist of the North Star: Lost Paradise
Ryū ga Gotoku Online
Judge Eyes: Shinigami no Yuigon 2019 Judgement
2020 Ryū ga Gotoku 7: Hikari to Yami no Yukue 2020 Yakuza: Like a Dragon
2021 Lost Judgement: Sabakarezaru Kioku 2021 Lost Judgement

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]