Пикадо

С Википедије, слободне енциклопедије
Стандардна мета
На таблама у облику мете циљ игре је добити што више бодова до постизања договореног броја.
Пикадо (стрелица)

Пикадо је игра у којој један или више такмичара бацају из руке мале стрелице (пикада, на чијим крајевима су пера) у округлу мету промера 45,1 cm. Мета је подељена на делове и сваки од њих носи одређен број бодова. Мета је од дрвета пресвучена мешавином млевене плуте и оштре длаке. Налази се на стандардној удаљености 2,37 m од такмичара и обешена је на зид или неки ослонац на висини 1,73 m од пода до центра мете. Дијагонала од линије бацања до центра мете је дужине 2,934 m.

Пикадо је игра за разоноду, али и професионални спорт.[1]

Играчи наизменично бацају по три стрелице у таблу. Сабирају се бројеви погођених поља. Циљ игре је да од договореног броја (301 или 501) играчи дођу до нуле, уз услов да последње бацање мора да буде дупло или центар (енгл. Bull's Eye, Double-Bull)[2].

Постоји неколико различитих начина игре, али и различитих табли за пикадо. Најраспрострањенија је игра са „сат таблом“ која је настала у Енглеској 1896. године. Назив је добила по томе што подсећа на зидни сат са казаљкама. Мета је помоћу концентричних кружница подељена на кружне венце (прстенове) различите ширине. Радијус централног круга мете а има 0,6 cm, ширина венца б је 1,5 cm, венца ц 7,5 cm, венца д 0,9 cm, венца е 5,4 cm, венца ф 0,9 cm, а ободног венца 6,25 cm. Цела мета, осим круга а и венца б је подељена још у 20 једнаких (жуто-црних, црно-белих или црвено-зелених) сектора (исечака), означених бројевима од 1 до 20 на ободном венцу. Погоци се вреднују адекватним бодовима. Високи резултати се мање - више правилно смењују са ниским, тако да ако се циља висок резултат, довољна је мала грешка и да се погоди низак (највећи резултат од 20 бодова налази се између 5 и 1, на пример).[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Дипре, Б. и сарадници. 2007. Школска енциклопедија: Oxford. Књига-комерц: Београд.
  2. ^ Такмичарски правилник Пикадо федерације Србије Архивирано на сајту Wayback Machine (22. децембар 2009), Приступљено 23. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]