Bizmarkov model — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Spoljna veza
м promena
Ред 1: Ред 1:
[[Bizmark]]ov model, temelji se na principu neprofitnosti i solidarnosti među svim [[osiguranje|osiguranim]] licima i njihovom organizovanju u posebnim organizacijama ([[agencija|agencije]], [[fondov]]i, [[zavod]]i, bolničkim kasama), koje im obezbeđuju ostvarivanje prava na [[zdravstvena zaštita|zdravstvenu zaštitu]] i neka druga prava. Sa tim organizacijama – nosiocima [[osiguranje|osiguranja]] upravljaju predstavnici osiguranika i obveznika za plaćanje [[doprinos]]a i u tom pogledu imaju izvesnu autonomiju. Sa sredstvima doprinosa sklapaju [[ugovor]]e sa davaocima usluga i tako omogućavaju osiguranim licima korišćenje zdravstvenih usluga, koje su im obezbeđene u osiguranju. Ovaj model zastupljen je u sledećim zemljama:[[Nemačka]], [[Austrija]], [[Francuska]],[[Luksemburg]] , [[Belgija]], [[Slovenija]], [[Češka]], [[Japan]] itd.
{{почетник|11|02|08}}
Bizmarkov model, temelji se na principu neprofitnosti i solidarnosti među svim osiguranim licima i njihovom organizovanju u posebnim organizacijama (agencije, fondovi, zavodi, bolničkim kasama), koje im obezbeđuju ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu i neka druga prava. Sa tim organizacijama – nosiocima osiguranja upravljaju predstavnici osiguranika i obveznika za plaćanje doprinosa i u tom pogledu imaju izvesnu autonomiju. Sa sredstvima doprinosa sklapaju ugovore sa davaocima usluga i tako omogućavaju osiguranim licima korišćenje zdravstvenih usluga, koje su im obezbeđene u osiguranju. Ovaj model zastupljen je u sledećim zemljama:[[Nemačka]], [[Austrija]], [[Francuska]],[[Luksemburg]] , [[Belgija]], [[Slovenija]], [[Češka]], [[Japan]] itd.




[[Категорија:Осигурање]]
[[Категорија:Осигурање]]
[http://www.rzzo.sr.gov.yu/]
*[http://www.rzzo.sr.gov.yu/ RZZO]

Верзија на датум 14. фебруар 2008. у 19:43

Bizmarkov model, temelji se na principu neprofitnosti i solidarnosti među svim osiguranim licima i njihovom organizovanju u posebnim organizacijama (agencije, fondovi, zavodi, bolničkim kasama), koje im obezbeđuju ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu i neka druga prava. Sa tim organizacijama – nosiocima osiguranja upravljaju predstavnici osiguranika i obveznika za plaćanje doprinosa i u tom pogledu imaju izvesnu autonomiju. Sa sredstvima doprinosa sklapaju ugovore sa davaocima usluga i tako omogućavaju osiguranim licima korišćenje zdravstvenih usluga, koje su im obezbeđene u osiguranju. Ovaj model zastupljen je u sledećim zemljama:Nemačka, Austrija, Francuska,Luksemburg , Belgija, Slovenija, Češka, Japan itd.