Сутра — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{Будизам}}
{{Будизам}}
'''Сутра''' ([[санскрит]]: सूत्र - нит, потка) или сута ([[пали]]) је у будизму говор Буде или ученика који су живели у његово време. После Будине смрти сутре су преношене на језику пали прерма добро утврђеној усменој предаји и коначно преточене у писану форму на Шри Ланки око 100. године пре н.е. Преко 10.000 сутти су сакупљене у Сутта Питаки, једном од основних корпуса литературе [[теравада]] будизма. Пали сутте се генерално сматрају најстаријим записима Будиног учења.
'''Сутра''' ([[санскрит]]: सूत्र - нит, потка) или '''сута''' ([[пали]]) је у будизму говор Буде или ученика који су живели у његово време. После Будине смрти сутре су преношене на језику пали прерма добро утврђеној усменој предаји и коначно преточене у писану форму на Шри Ланки око 100. године пре н.е. Преко 10.000 сутти су сакупљене у Сутта Питаки, једном од основних корпуса литературе [[теравада]] будизма. Пали сутте се генерално сматрају најстаријим записима Будиног учења.


{{клица-религија}}
{{клица-религија}}

Верзија на датум 9. јун 2008. у 04:16

Сутра (санскрит: सूत्र - нит, потка) или сута (пали) је у будизму говор Буде или ученика који су живели у његово време. После Будине смрти сутре су преношене на језику пали прерма добро утврђеној усменој предаји и коначно преточене у писану форму на Шри Ланки око 100. године пре н.е. Преко 10.000 сутти су сакупљене у Сутта Питаки, једном од основних корпуса литературе теравада будизма. Пали сутте се генерално сматрају најстаријим записима Будиног учења.