Вељко Беливук — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
каксксскскс
ознаке: враћена измена Визуелно уређивање мобилна измена мобилно веб-уређивање
м Враћене измене корисника 77.46.136.138 (разговор) на последњу измену корисника Жељко Тодоровић
ознака: враћање
Ред 40: Ред 40:
}}
}}


'''Вељкo Беливук''' ([[Београд]], 1985), познатији као '''Веља Невоља''', ​​вођа је криминалне групе „[[Принципи]]“ који је осумњичен за тешка кривична дела, као и веза са „Кавачким кланом“.Има двоје деце са извесном Бијаном Беливук као и ванбрачну децу.
'''Вељкo Беливук''' ([[Београд]], 1985), познатији као '''Веља Невоља''', ​​вођа је криминалне групе „[[Беливук клан]]“ који је осумњичен за тешка кривична дела, као и веза са „Кавачким кланом“.


==Биографија ==
==Биографија ==

Верзија на датум 25. септембар 2021. у 12:35

Вељкo Беливук
НадимакВеља Невоља
Датум рођења1985
Место рођењаБеоград,  СР Србија СФР Југославија
ПребивалиштеБеоград  Србија

Вељкo Беливук (Београд, 1985), познатији као Веља Невоља, ​​вођа је криминалне групе „Беливук клан“ који је осумњичен за тешка кривична дела, као и веза са „Кавачким кланом“.

Биографија

Беливук је као дете преживео један страшни догађај. Одрастао је без родитеља. Отац Беливука, познатији као Веља Невоља, починио je масакр у породичном стану, у згради у којој је породица живела. Небојша Беливук, који је активирао експлозивну направу 13. фебруара 1995. Убио себе, супругу и њену мајку. У том тренутку у стану су били Небојшин таст, као и свастика, који су повређени, а у стану поред њих тад деветогодишњи Вељко и још једно дете, преживели су разарајућу експлозију која је срушила стан.[1]

На београдским сплавовима годинама је био познат по насилном понашању, а у теретанама је био познат по свакодневним тренинзима.

Беливук је био један од најближих пријатеља убијеног вође навијача Партизана Александра Станковића, познатијег као Сале Мутави.[2] Станковић је ликвидиран у октобру 2016. године у близини Окружног затвора након што је завршио тренинг у теретани у друштву Беливука.

Беливуку је до сада суђено неколико пута, а од раније је познат полицији по насилном понашању. У једном од инцидената на београдском сплаву „Блејвоч“ 2007. године, Беливук је напао двојицу младића, због чега је осуђен на пет и по месеци затвора.[3]

Беливук који је осумњичен за ликвидацију и мучење жртава, живео је у београдском насељу Звездара са супругом и двоје деце.

Истрага

Беливук звани Веља Невоља, вођа је навијачке групе „Принципи“ ФК Партизана, кога је српска полиција означила као члана „Кавачког криминалног клана“, ухапшен је 4. фебруара 2021. године. Осим Беливука, ухапшен је и његов најближи сарадник Марко Миљковић и још 15 особа. Беливук клан „све време се скривао иза навијачке групе ФК Партизана, који уопште нису били навијачи, већ озбиљни криминалци“. Беливук је био вођа криминално-навијачке групе под називом „Принципи“, која окупља чланове бивше групе „Јањичари“, а коју је до 2016. године водио криминалац Александар Станковић звани Сале Мутави. Беливук је преузео управљање групом након убиства Станковића 2016. Обојица су у полицији наведени као чланови „Кавачког клана“, који већ дужи низ година ратује са супарничким тимом - „Шкаљарци“.[4]

Кућа Ритопек

У Ритопеку, где се налази „кућа смрти“, форензичари који су додатно истражили бунар у дворишту викендице како би пронашли нове доказе. Било је нових материјалних трагова и сазнања на основу података са шифрованих телефона, путем апликације „Скај“, чланови групе су, како је утврђено, размењивали фотографије масакрираних жртава. Чак су и слике одсечених глава пронађене у телефонима њихових девојака. Полиција је успела да прикупи све ове доказе и достави их Тужилаштву. Говорећи о скривеним собама у кући у Ритопеку где је пронађено оружје и машина за мљевење меса, министар Александар Вулин је изјавио да су подаци о томе добијени саслушањем неких ухапшених припадника ове криминалне групе.[5]

Припадници Беливук клана починили су монструозна убиства, данима одржавали жртве у животу, мучили их на најбруталнији начин, а затим их убијали, раскомадали њихова тела и углавном их стрпали у тај млин за месо и кости, како би уништили трагове.[6]

Елез-Беливук

Kриминалне организације повезане са најтежим злочинима, Дарко Елез с једне, Беливук и Миљковић с друге криминалне групе, према сазнањима полиције ова два моћна клана уједињена, постала би озбиљна претња по безбедност две државе за БиХ и Србију.[7]

Сукоб два клана

„Кавачки клан“ је у сукобу са „Шкаљарским кланом“. Имена оба клана потичу од имена два градска насеља у близини Котора у Црној Гори - Шкаљари и Кавача. Према евиденцији Црне књиге, истраживачки пројект портала КРИК и Радија Слободна Европа (РФЕ), који бележе убиства почињена од 2012. године на територији Србије и Црне Горе, која имају карактеристике ликвидација мафије, сукоб између два клана су до сада однела 171 живот.[8]

Види још

Референце

  1. ^ Espreso. „MASAKR PRE TAČNO 26 GODINA SE DESIO U KUĆI VELJE NEVOLJE!”. espreso.co.rs (на језику: српски). Приступљено 09. 02. 2021. 
  2. ^ С.Данас. „"BIO MI JE KAO BRAT" Velja Nevolja imao posebnu vezu sa ubijenim Saletom Mutavim”. www.srbijadanas.com (на језику: српскохрватски). 
  3. ^ CINS (7. 2. 2017). „Veljko Belivuk: Navijanje, obezbeđenje i nasilje”. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (на језику: српски). 
  4. ^ KRIK, Objavio/la (6. 2. 2021). „Detalji istrage protiv Belivuka: kuća za likvidacije, oružje na stadionu Partizana”. KRIK (на језику: српски). 
  5. ^ Informer. „Likvidirali u kući strave u Ritopeku, pa kiselinom "otapali" tela!”. INFORMER (на језику: српски). Приступљено 08. 02. 2021. 
  6. ^ Новости. „KLAN BIO SPREMAN ZA OBRAČUN SA DRŽAVOM”. NOVOSTI (на језику: српски). 
  7. ^ BN. „Kako je propao plan Darka Eleza i Velje Nevolje?”. Приступљено 26. 02. 2021. 
  8. ^ Maja Živanović. „Veljko Belivuk od navijača do ‘osnivača novog Zemunskog klana. Radio Slobodna Evropa (на језику: српскохрватски). 

Спољашње везе

Медији везани за чланак Вељко Беливук на Викимедијиној остави