Франсиско Франко — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 25: Ред 25:
Поставши најмлађи [[генерал]] Шпаније [[1926]], Франко је постао директор Војне академије у Сарагоси, заједнички колеџ за све војне кадете.
Поставши најмлађи [[генерал]] Шпаније [[1926]], Франко је постао директор Војне академије у Сарагоси, заједнички колеџ за све војне кадете.


==Види још==
== Види још ==

* [[Историја Шпаније]]
* [[Историја Шпаније]]


==Спољашње везе==
== Спољашње везе ==
*[http://www.fnff.org/ Национална фондација Франсиско Франко] Фашистичка фондација вођена од стране Франкове породице, која поседује много документације.
*[http://www.fuenterrebollo.com/Gobiernos/general-franco.html Биографија Франсиска Франка на шпанском]


* [http://www.fnff.org/ Национална фондација Франсиско Франко] Фашистичка фондација вођена од стране Франкове породице, која поседује много документације.
{{DEFAULTSORT:Франко, Франсиско}}
* [http://www.fuenterrebollo.com/Gobiernos/general-franco.html Биографија Франсиска Франка на шпанском]



{{DEFAULTSORT:Франко, Франсиско}}
[[Категорија:Рођени 1892.]]
[[Категорија:Умрли 1975.]]
[[Категорија:Шпански политичари]]
[[Категорија:Шпански политичари]]
[[Категорија:Диктатори]]
[[Категорија:Личности шпанског грађанског рата]]
[[Категорија:Личности шпанског грађанског рата]]
[[Категорија:Хладни рат]]
[[Категорија:Хладни рат]]

Верзија на датум 11. фебруар 2010. у 23:21

Датотека:1francisco-franco.jpg
Франциско Франко

Франсиско Франко (Generalissimo Francisco Franco), пуно име: Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde (рођен 4. децембра 1892, умро 20. новембра 1975.) је био диктатор и шеф шпанске државе (у неким деловима Шпаније од 1936, а на целој територији од 1939.) све до смрти 1975. године. Познат под надимком Лидер Шпаније (Caudillo de España), службено: Лидер Шпаније по милости Божијој (Caudillo de España por la gracia de Dios), председавао је ауторитарном владом Шпаније после Шпанског грађанског рата.

Рани живот

Франко је рођен у месту Ферол у шпанској Галицији. Његов отац Николас Франко Салгадо-Араухо (Nicolas Franco Salgado-Araujo) био је морнарички официр. Његова мајка Пилар Бахамонде де Андраде такође потиче из фамилије са поморском традицијом.

Његово родно место је службено носило назив Ел Ферол дел Каудиљо (El Ferrol del Caudillo) од 1938. до 1982.

Пошто је Поморска академија била затворена од 1906. до 1913, приступио је Пешадијској академији у Толеду 1907. Дипломирао је као други поручник 1910. године.

Две године касније, добио је комисију за Мароко. Шпанске намере да физички окупирају свој афрички протекторат узроковао је дуг рат (1909-1927.) са Мароканцима. Тактика у одуговлачењу начинила је велике губитке међу шпанским официрима, али је исто тако дала промоцију кроз заслуге. Ово се објашњавало говорећи да су официри могли добити “мртвачки сандук или генералски појас” (la caja o la faja).

Франко је ускоро стекао репутацију као добар официр. Придружио се новоформираним колонијалним шпанским трупама које су деловале као “шок трупе”.

1916, са 23 године и са добијеним капетанским чином, тешко је рањен у Ел Биуцу. Ово га је од тад непрестано чинило у очима домородачке војске као човек од бараке (срећан човек). Неуспешно је предлаган за највеће шпанско признање за каваљерство (Круз Лауреада де Сан Фернандо). Упркос томе, добио је чин мајора, што га је учинило најмлађим официром Шпанске армије.

Од 1917. до 1920. био је прекомандован на Пиринејско полуострво. Последње године, заменик пуковника Хозе Милан Астреј (José Millán Astray), харизматични официр, основао је Шпанску легију странаца. Франко постаје други човек Легије и враћа се у Африку.

Лета 1921, прекобројна Шпанска армија доживела је тежак пораз у Ануалу од стране племена Риф под вођством браће Абд ел-Крим. Легија је симболично, ако не материјално, спасла шпанску енклаву Мелиљу после тродневног марша на челу са Франком. 1923, већ као заменик пуковника Легије, унапређен је у њеног команданта.

Исте године оженио је Марију дел Кармен Поло (Maria del Carmen Polo) с којом је имао једно дете, кћерку Марију дел Кармен, рођену 1926. Кум на венчању му је био Краљ Алфонсо XIII од Шпаније. Ова чињеница ће га током Друге шпанске републике окарактерисати као монархистичког официра.

Унапређен у пуковника, Франко је водио први талас трупа на обали код Алхуцемаса 1925. године. Овај поход у срце територије племена Абд ел-Кримових, у сарадњи са француском инвазијом с југа, обележило је почетак краја Републике Риф.

Поставши најмлађи генерал Шпаније 1926, Франко је постао директор Војне академије у Сарагоси, заједнички колеџ за све војне кадете.

Види још

Спољашње везе

Шаблон:Link FA