Бакалар — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м јез-лат
Ред 64: Ред 64:
[[nah:Michcoztli]]
[[nah:Michcoztli]]
[[nl:Kabeljauw]]
[[nl:Kabeljauw]]
[[no:Atlanterhavstorsk]]
[[no:Torsk]]
[[nn:Torsk]]
[[nn:Torsk]]
[[oc:Gadus morhua]]
[[oc:Gadus morhua]]
[[pcd:Cabio]]
[[pcd:Cabio]]
[[pl:Dorsz atlantycki]]
[[pl:Dorsz atlantycki]]
[[pt:Bacalhau]]
[[pt:Bacalhau-do-atlântico]]
[[ro:Gadus morhua]]
[[ro:Gadus morhua]]
[[ru:Атлантическая треска]]
[[ru:Треска]]
[[fi:Turska]]
[[fi:Turska]]
[[sv:Torsk]]
[[sv:Torsk]]

Верзија на датум 24. јануар 2013. у 11:36

Bakalar
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Биномно име
Gadus morhua
Linnaeus, 1758

Bakalar (лат. Gadus morhua) je morska riba iz istoimene familije (лат. Gadidae). Ova riba, koja je tradicionalno jelo na gotovo celom Mediteranu, potiče zapravo iz hladnih mora severnog Atlantika. U Španiji i Portugaliji jedno je od najvažnijih jela nacionalne kuhinje. U Italiji se već vekovima služi kao tradicionalno jelo za Badnjak. Preko Venecije je dospio i na trpezu Dalmacije, gde se takođe priprema za Badnji dan. Mnogi tamošnji Srbi kuvaju bakalar za posnu slavu.

Riba je sivosmeđa sa tamnim pegama i belim stomakom. Može narasti i do 150 cm i više, ali se obično lovi bakalar veličine 60 do 70 cm. Zbog toga što živi u hladnim morima, prilično se sporo razvija, tako da mu je do ove konzumne veličine potrebno oko sedam godina da naraste.

Usled sve veće popularnosti ove ribe na svetskom tržištu (čiji su najveći izvoznici Norveška, Island, Švedska, Kanada i Poljska) i zbog nemogućnosti da se uzgaja, ovoj vrsti preti istrebljenje pa se mnoge organizacije za zaštitu životinja zalažu za ograničenje lova.

Zbog svoje veličine i lakog lova, bakalar je preko Vikinga (koji nisu bili samo pljačkaši, nego i trgovci) u davna vremena dospeo na trpeze mediteranskih naroda kao lako dostupna, jeftina riba koju je svako mogao da kupi. Bila je jeftinija od svake sveže mediteranske ribe, a ukus joj je bio zadovoljavajući. Danas je bakalar neuporedivo skuplji od skoro svake mediteranske ribe, ali se tradicija održala. Bakalar ne bi mogao da živi u Jadranskom moru zbog toplote i zbog nedostatka planktona kojima se hrani, a njen najbliži rođak iz naših krajeva je oslić, koji se neretko i prodaje kao lažni bakalar za ljude s plićim džepom.

Bakalar je tipično jelo u engleskoj i irskoj brzoj prehrani zvanoj Fish&Chips.

Spoljašnje veze

Шаблон:Link FA