Арханђел Гаврило — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м razne ispravke 6; козметичке измене
м разне исправке
Ред 16: Ред 16:


== Извори ==
== Извори ==
{{reflist}}
{{reflist}}

== Види још ==
== Види још ==
* [[Анђео]]
* [[Анђео]]

Верзија на датум 23. март 2013. у 20:32

Гаврило, „анђео златне косе“, руска икона из 12. века.

Гаврил, Габријел или Џибрил (Hebrew: גַּבְרִיאֵל Gavriʼel или Gaḇrîʼēl - „снага Божја") у Аврамским религијама означава слугу и гласника (анђела) Божјег који има дужност да саопштава људима Божје одлуке.

Према Библији је Гаврило Божији гласник послан Данилу, Захарији и Марији. Хришћани и муслимани верују да је он прорекао рођење Јована Крститеља и Исуса.

Хришћанско виђење

Према Новом завету, Гаврило је првосвештенику Захарији јавио о рођењу Јована Крститеља, и сам је о себи рекао: "Ја сам Гаврил што стојим пред Богом" (Лк 1, 19). Такође је саопштио радосну вест Марији да ће радити Исуса Христа и тај празник се слави као Благовести. Неки тврде да је Гаврил јавио и Јоакиму и Ани о рођењу Деве Марије, и да је он поучавао Мојсија у пустињи, како да напише књигу Постања.[1]

Према хришћанском учењу, он је један од седам великих анђела (арханђела или серафима) који стоје најближе Богу. На православним иконама се приказује са упаљеним фењером у десној и огледалом од јасписа у левој руци. Православна црква слави га 26. марта по јулијанском, а 8. априла по грегоријанском календару.

Исламско виђење

Гаврило објављује Куран Мухамеду, персијска илустрација из 1307. год.

Џибрил (арапски: جبريل) је исламски назив који одговара хришћанском називу за Гаврила. Џибрил се у исламској традицији често јавља посланицима, почевши од Адема, којег је тешио након његове грешке. Према веровању муслимана, Џибрил је пренео Куран Мухамеду. Сматра се једним од великих мелека (анђела).

Извори

  1. ^ Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из Охридског пролога Николаја Велимировића.

Види још

Спољашње везе