Арханђел

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Арханђели, или архангели, су натприродна бића зороастерске, персијске, хришћанске, јеврејске и исламске теологије.

Арханђели у хришћанству[уреди]

Православна традиција помиње хиљаде арханђела али су ипак само седам арханђела слављени по имену. Нa грчком jeзику рeч "aрхи" знaчи глaвни, први, a "aнгeлос" знaчи вeсник, aнђeо. Сваки понедељак посвећен је анђелима.

У спису „О небеској јерархији“, Дионисије Ареопагит каже да се сва бестелесна бића могу сврстати у тзв. „небеску јерархију“ у следећој хијерархији, а свака у три лика:

У православној иконографији, сваки од арханђела је другачије представљен:

  • Михаило, на хебрејском значи „онај који је попут Бога“. Арх. Михаило је још од првих векова хришћанства представљан као војсковођа, који у својој десној руци држи копље којим се борио против Луцифера, а у левој руци зелену палмину гранчицу. Арх. Михаило се сматра важним заштитником Православне вере и борцем против јереси.
  • Гаврило значи „сила Божија“. Он је гласник Божији. Представљен је тако да у десној руци држи лампу, а у левој огледалце. Огледалце означава Премудрост Божију.
  • Рафаило значи „исцељење Божије“. Представљен је како држи за руку Тобијаса.
  • Урило значи „Божанска светлост“ или „ватра Божија“. Представљен је како у десној руци држи мач окренут према Персијанцима и пламен у левој.
  • Салатило значи „врховни служитељ молитава“. Представљен је са погнутом главом и обореним погледом и са рукама на грудима, као на молитви.
  • Јегудило значи „хвала Божија“. Представљен је како у десној руци држи златан венац и бич у левој.
  • Варахило значи „делитељ благослова“. Представљен је како држи белу ружу на грудима.
  • Понекад се помиње осми Архангел Јеремил значи „величина Божија“. Представљен је како држи диск са Христовим иницијалима у десној руци.

Вaс, вођe нeбeских воjски, ми нeдостоjни увeк молимо, дa нaс зaштититe своjим молитвaмa, кaо зaклоном крилa своje бeстeлeснe слaвe, чувajући нaс коjи прeд вaмa пaдaмо и усрдно вaпиjeмо: избaвитe нaс од бeдa кaо вођe нeбeских силa.

ТРОПAР, глaс 4.

Пали анђели[уреди]

  • Луцифер, пали серафим који је желео да достигне Бога (Исаија 14,14). Луцифера је протерао са небеса арханђел Михаило. Познат је и као Сатана, Змија, Кушач и Лукави. Био је и херувим (Езекиљ 28,14) и „јутарња звезда“ (Исаија 14,12). Езекиљ (Езекиљ 28,17) наводи да је Сатана био ванредно леп анђео.

Спољашње везе[уреди]