Документарна литература — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нова страница: '''Литература чињеница''' (или '''нон-фикшн''') је начин литерарне обраде која се ко…
(нема разлике)

Верзија на датум 6. мај 2014. у 06:57

Литература чињеница (или нон-фикшн) је начин литерарне обраде која се користи у литерарном стваралаштву на обради историјских догађаја и савремених као и научних материјала.

У развој литературе је углавном дошла после другог светског рата када се одражава на промене естетских норми и долази до новог вредностног система са условима верности чињеницама и документацијама. У светској литератури припадник овој врсти литературе је познати швајцарски писац Ерих фон Деникен аутор темета из пра-астронаутике. У ширем смислу односи се појам за широку скалу литературе нефиктивне литературе односно биографске, репортажне, путописне, мемоариске, или личних дневника

Аутори употребљавају овај начин стварања у широкој скали случајева, одбијајући традиционални белетристички жанр и наглашавајући документарну поруку, репортажу, која је способна боље изразити динамику стварности. Енглеска википедија у нон фикшн наравно сврстава и религију у смислу да религиозни људи датим стварима стварно верују и да то за њих нису фикције.