Тортелини

С Википедије, слободне енциклопедије
Тортелини
Тортелини на дрвеној подлози
Врста јелатестенина
Место пореклаЕмилија-Ромања
Регије или држава Италија
Део националне кухињеИталијанска
Температура сервирањахладно и топло
Главни састојцибрашно, месо, мортадела, пармиђано ређано сир, јаја, мушкатни орашчић
  Медији: Тортелини

Тортелини су тестенине у облику прстена пореклом из италијанске регије Емилије (посебно из Болоње и Модене). Традиционално су пуњене са мешавином меса (свињске печенице, сировог пршута, мортаделом), Пармиђано ређано сира, јаја и мушкатног орашчића и служио у капон супи (у чорби од копуна). [1]

Док се на подручју порекла обично продају свеже или домаће, индустријски упаковани, сушени и замрзнути тортелини појављују се на многим локацијама широм света, посебно тамо где постоје велике италијанске заједнице.

Порекло[уреди | уреди извор]

Hand made tortellini
Тортелини ручно рађени преко дрвене даске за ваљање теста
Industrially-made tortellini made using a machine
Индустријски направљени тортелини, лако препознатљиви по изузетно правилном сечењу теста и симетричном затварању крајева

Порекло тортелинија се спори; и Болоња и Модена, градови у италијанској регији Емилија-Ромања, тврде да су њено родно место. [2]

OxfordDictionaries.com прати етимологију тортелинија до умањеног облика тортела, који је сам по себи умањеник од торте („колач“ или „пита“ на италијанском). [3]

Рецепт за јело названо "тортелети" појављује се 1570. године код Бартоломеа Скапија. Записи Винченца Танара средином 17. века можда су одговорни за преименовање тестенине у тортелини. У 1800-има појавиле су се легенде које објашњавају порекло рецепта, нудећи компромис. Кастелфранко Емилија, смештена између Болоње и Модене,[2] представљена је у једној легенди, у којој Венера борави у гостионици. Савладан њеном лепотом, крчмар је шпијунира кроз кључаницу кроз коју јој може видети само пупак. Инспирисан је стварањем тестенине у овом облику. Ова легенда води порекло израза ombelico di Venere (Венерин пупак), који се повремено користи за описивање тортелина. [4] У част ове легенде, у Кастелфранко Емилија се одржава годишњи фестивал. [5] Друга легенда каже да облик потиче из Моденине архитектуре, која подсећа на корњачу.

Тортелини у чорби

Поређење са тортелони[уреди | уреди извор]

Тортелони су тестенине у сличном облику, али веће, обично 5 г, насупрот 2 г за тортелине, [6] и са другачије затвореним крајевима. Док тортелини имају пуњење на бази меса, тортелони су пуњени рикотом, а понекад и першуном или спанаћем. Штавише, док се тортелини традиционално кувају и сервирају са чорбом, тортелони се кувају у води, прже у мешавини (традиционално са маслацем и жалфијом ) и служе суви.

Процес производње[уреди | уреди извор]

Кораци производње[уреди | уреди извор]

  1. Умешати млевено свињско месо, заједно са осталим састојцима, да бисте добили надев
  2. Умешати брашно и јаја да направите тесто
  3. Следи изравнавање теста
  4. Исећи спљоштено тесто на квадрате
  5. Депоновање дела надева на сваки квадрат теста
  6. Обликовање тортелина
Tortellini over a dough rolling board
Тортелини над дрвеном плочом за ваљање теста, током производног процеса

Опрема[уреди | уреди извор]

Домаће[уреди | уреди извор]

  • даска за сецкање
  • нож
  • оклагија
  • резач теста

Индустрија[уреди | уреди извор]

  • сецкалица
  • машина за мешање
  • машина за обликовање (машина за тортелине)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Official recipe of the tortellino, as it was registered at the Chamber of Commerce of Bologna in 1974” (PDF). www.confraternitadeltortellino.it (на језику: италијански). Приступљено 2018-12-31. 
  2. ^ а б Zanini De Vita, Oretta (2009). Encyclopedia of PastaНеопходна слободна регистрација. University of California Press. стр. 297–299. ISBN 9780520944718. 
  3. ^ „The meaning of pasta names”. OxfordDictionaries.com. Архивирано из оригинала 01. 12. 2017. г. Приступљено 12. 5. 2018. 
  4. ^ The Oxford Companion to Italian Food by Gillian Riley
  5. ^ Poggioli, Sylvia (27. 8. 2013). „Tortellini, The Dumpling Inspired By Venus' Navel”. NPR. Приступљено 12. 5. 2018. 
  6. ^ Barilla US (manufacturer) FAQ

Спољашње везе[уреди | уреди извор]