Црква Вазнесења Господњег у Грачацу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Вазнесења Господњег
Изглед цркве, 2011. године
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија горњокарловачка
Оснивање1983.
ПосвећенВазнесењу Господњем
Локација
МестоГрачац
ДржаваХрватска

Црква Вазнесења Господњег је православна црква у Грачацу. Црква је део епархије горњокарловачке Српске православне цркве.[1]

Црква је посвећена Вазнесењу Господњем (Спасовдан).

Историјат цркве[уреди | уреди извор]

Црква је саграђена 1874. године, настојањем свештеника Воје Мандића (који је био посланик у аустроугарском парламенту) и Николаја Мандића који је најзаслужнији што је држава (али и бројни приложници) финансијски помогла подизање православне цркве у Грачацу, а уз њега и свештеничког дома и школске зграде, вредне 100.000 ф.[2] Црква у Грачацу била је сазидана сва од клесаног камена. У Другом светском рату, срушен је кров али остатак цркве је сачуван. Звоник је био у одличном стању, великих димензија сазидан од белог клесаног камена са два потпуно сачувана звона. Црква је срушена до темеља на Велики петак, 1954. године. Годину дана пре рушења, у Загребу је дозволу за рушење затражио Котарски народни одбор. Камен којим је био сазидан овај храм, уграђен је у ограду српског православног гробља, затим је од њега грађен Споменик НОР-а на Градини.

Градња новог храма на другом месту почела је 1983. године и завршена је крајем осамдесетих година али и он је оштећен у рату у Хрватској. Његова обнова почела је у априлу 2005. године и у августу следеће године завршени су радови на спољашњем уређењу храма. Обнову храма је помогао епископ горњокарловачки г. Герасим, локална самоуправа општине Грачац, верници ове парохије, као и Срби из дијаспоре.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Историјат цркве
  2. ^ "Босанско-херцеговачки источник", Сарајево 1892. године