Šiler (vino)

S Vikipedije, slobodne enciklopedije
Šiler vino

Šiler je, sa jedne strane, tamnije roze vino[1], dok sa druge strane predstavlja i slabije „lihtcrveno vino ako ga posmatramo kao crveno vino.

Način proizvodnje[uredi | uredi izvor]

Posle drobljenja plavih sorti grožđa, fermentacija kreće zajedno sa kominom, kao kod crvenih vina, dok na primer kod belih fermentira se samo čist, odvojeni sok od grožđa. Nakon određenog perioda koji može da traje i do 24 sata kreće odvajanje soka od čvrste faze (komine: ljuske i semena grožđa). Dalje se fermentacija obavlja po postupku po kome se dobijaju bela vina. Ovakvim postupkom se u funkciji vremena postiže boja vina. Za kratko vreme ekstraktuje se malo, a za duže vreme znatno više boje iz pokožice. Ekstrakcija je eksponencijalna, pošto količina ekstrakta zavisi od količine alkohola, a on sam nastaje procesom vrenja. Što duže traje proces to je više crvenije a ne belo. Šiler vino[2] tako nastaje ako je više crveno nego što se privata za roze, a pritom dovoljno providno da bi bilo zadovoljavajuće za crno vino.

Berbe[uredi | uredi izvor]

U Banat su termin Šiler doneli Nemci. Njihova kultura gajenja se zasnivala na malim vinogradima i spravljenje vina toliko da bi mogao da bude do sledeće berbe tj. prvog otakanja. Berba je jedinstvena, tj. kad je domaćin odredi i uvidi da je vreme za berbu. Vino može da ima miris ruže.

U ŠvajcarskojSchiller Wine” je ružičasto obojeno vino koje je proizvedeno od belih i crvenih sorti grožđa, koje se zajedno beru i presuju u isto vreme. Bitan uslov je da se obe vrste grožđa obavezno promešaju pre procesa fermentacije. Švajcarci navode da je ovaj običaj još iz srednjeg veka.. Razlog za istovremenu berbu je bio zbog hladnog zimskog vremena i najezde ptica.

U Mađarskoj ovo vino je tradicionalno vino vinogradara. Kod njih su stona vina bila za pijacu, bela i crna za gospodu a šiler bi pripali gazdi.

Austriju karakteriše vino Schilcher, koje je pod zaštitom kao i Šampanjac, Konjak itd. Ovo vino se proizvodi od drevne Blauer Vildbaher koja se nalazi samo na tom lokalitetu u zapadnoj Štajerskoj.

Banatska tradicija[uredi | uredi izvor]

Tradicija ima specifičan način pripreme. Za to služi mali vinograd koji se nalazi u poplavnoj zoni reke Tise, na peščanom sprudu. Jedna od karakteristika je da se radi sa prirodnim kvascima kojoj se dodaje jedna specifičnost a to je karbonatna maceracija.

U širu u vrenju se stavljaju najlepši zreli grozdovi. Od fermentacije dolazi do „eksplodiranja” bobica.

Ovo vino je nazvano šiler zablato, zbog naziva na obali Tise.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ „Roze - vino.rs”. www.vino.rs (na jeziku: srpski). Pristupljeno 2020-06-25. 
  2. ^ „schiller-wine”. schiller-wine.blogspot.com. Pristupljeno 2020-06-25. 


Spoljašnje veze[uredi | uredi izvor]