Љубица Филиповић Лазаревић

С Википедије, слободне енциклопедије
Љубица Филиповић Лазаревић
Лични подаци
Датум рођења(1885-00-00)1885.
Место рођењаРијека, Аустроугарска, данас Хрватска
Датум смрти17. мај 1975.(1975-05-17) (89/90 год.)
Место смртиКрагујевац, СФР Југославија
Уметнички рад
Пољесликарство

Љубица Филиповић Лазаревић (Ријека, 1885Крагујевац, 1975) била је српска сликарка и ученица Бете Вукановић и Антона Ажбеа.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је 1885. године у Ријеци, али се убрзо сели у Крагујевац. После завршене Гимназије у Крагујевцу, школовање је наставила код Бете Вукановић у Београду и код познатог словеначког сликара и учитеља сликања Антона Ажбеа, који је имао приватну школу у Минхену. Код Ажбеа је учила до смрти уметника, 1905. године, када се вратила у Србију и почела да излаже као чланица уметничког удружења „Лада”.

Први светски рат је провела као добровољац-болничарка у 19. пешадијском пуку. После рата и боравка у Италији, постала је наставница сликања и цртања у београдској Првој женској гимназији. Од тог тренутка Љубица је активна и у организовању Удружења ликовних уметника Србије и подизању Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић”.

После бомбардовања Београда, 1941. године, када је запаљен њен атеље са свим сликама, вратила се у Крагујевац, где је наставила да ствара и држи школу сликања после рата. Чак и онда када је изгубила вид, на неки њен својствен начин наставила је да слика. Члан Удружења ликовних уметника Крагујевца постала је 1968. године.

Последње године живота је провела у крагујевачком Геронтолошком центру, који ју је и сахранио и у чијој монографији о штићеницима Љубичино име заузима почасно место. Умрла је 17. маја 1975. године.

Кућу у улици Танаска Рајића бр. 52, у којој је живела, као и сва своја сликарска дела, оставила је Народном музеју у Крагујевцу.[2] У кући се данас налази њен легат са галеријом музеја, у којој се организују изложбе уметника као што се и додељује новоустановљена награда са њеним именом.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Љубица Филиповић Лазаревић, уметница: И слепа је дивно сликала”. Новости. Приступљено 11. 1. 2019. 
  2. ^ „Кућа-легат Љубице Филиповић”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 11. 1. 2019. 
  3. ^ „Изложба цртежа ЛУК-а”. Глас јавности. Приступљено 11. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]