Архив „Верослава Вељашевић“ Смедеревска Паланка

С Википедије, слободне енциклопедије
Архив „Верослава Вељашевић“
Смедеревска Паланка
Оснивач: Општина Смедеревска Паланка
Основана: 1968.
Седиште: Омладинска 13
Смедеревска Паланка  Србија
Директор:
Веб презентација http://www.arhivpalanka.rs/

Архив „Верослава Вељашевић“ Смедеревска Паланка основан је 30. децембра 1968. године Одлуком Скупштине општине Смедеревска Паланка. Почео је са радом марта 1969. године у просторијама Народног музеја, а наредне године се припаја Центру за културу, у оквиру кога функционише до новембра 1992. године, када постаје самостална институција.[1]

Архив поседује и чува око 200 идентификованих фондова, односно око 1500 метара дужних архивске грађе. Значајни су најстарији фондови: Општина паланачка, Општина плањанска и Начелство Среза великоорашког, као и бројни лични и породични фондови знаменитијих Паланчана и паланачких породица.

Збирке[уреди | уреди извор]

  • Збирка печата садржи печате и штамбиље установа које су егзистирале на овој територији почев од прве половине 20. века. Веома су интересантни печати Среске болнице, Пчеларске подружнице, Паланачке занатске задруге и низ других.
  • Збирка Црквених матичних књига садржи 262 књиге које датирају од 1837. године, а које по Закону о културним добрима представљају културно добро од изузетног значаја.
  • У Архиву се чувају две збирке фотографија: фотографије из прошлости и садашњости Смедеревске Паланке и „Завод за принудно васпитање омладине у Смедеревској Паланци”. Збирка микрофилмова садржи микрофилмове различите садржине. Најважнији су микрофилмови Црквених матичних књига.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Архив „Верослава Вељашевић“ Смедеревска Паланка”. Министарство културе и информисања. Архивирано из оригинала 28. 11. 2019. г. Приступљено 28. 11. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]