Ацо Јовичић

С Википедије, слободне енциклопедије
Ацо Јовичић
Лични подаци
Датум рођења1943
Место рођењаАриље, Краљевина Југославија
ПребивалиштеСрбија
Научни рад
ИнституцијаВојномедицинска академија

Ацо Јовичић (Ариље, 1943) санитетски је генерал-потпуковник у пензији, лекар, неуропсихијатар, доктор наука и професор ВМА и један од Начелника Војномедицинске академије у Београду. [1]

Живот и каријера[уреди | уреди извор]

Рођен је у селу Бјелуша, оп­штина Ариље, где је завршио основно школовање: Медицински факултет студирао је у Сарајеву, а завршио 1967. године, као први у ге­нерацији. Обавезни лекарски стаж обавио је у Војној болници у Сарајеву и на Војномедицинској академији.

Током 1968/69. године служио је војни рок у Школи резервних санитетских официра у Београду као најбољи у класи.

Као трупни војни лекар од почетка 1970. до јуна 1975. године, службовао је у гарнизону у Новом Саду. У том периоду, превремено је унапређен у чин капетана и капетана прве класе и од­ликован.

Након специјализације неуропсихијатрије, докторску дисертацију је одбранио 1981. године на ВМА. Од завршетка специјализа­ције до 1982. године радио је као одељенски лекар на Клиници за неурологију ВМА, од 1982. до 1987. годи­ не био је начелник Првог одељења Клинике за неуро­логију, од 1987. до 1993. године начелник Клинике за неурологију и истовремено начелник Групе клиника за неуропсихијатрију.

Од 1993. до 1996. године био је заменик начелника, а од јуна 1996. до јуна 2001. годи­не био је начелник Војномедицинске академије у Београду.

У чин генерал-мајора унапређен је по редовном поступку јуна 1995, а децембра 1997. го­дине превремено је унапређен у чин генерал-потпу­ковника.

Дело[уреди | уреди извор]

За доцента неуропсихијатрије изабран је 1982. године, за ванредног професора 1987, а за редовног 1992. године. Био је на усавршавању у Њукаслу 1984. и Минхену 1986. године.

У домаћим и интернационалним часописи­ ма објавио је 856 стручних и научних радова. Аутор је три стручне књиге и коаутор 15 књига. Активно је уче­ ствовао у 20 стручних и научних скупова широм све­ та. Био је ментор у више од 100 магистеријума и док­тората и активни члан Уређивачког одбора часописа Војносанитетски преглед од 1982. године.

Од почетка стручне и научне каријере бавио се бројним области­ ма неурологије, нарочито васкуларним обољењима мозга, неуроимунолошким обољењима и поремећа­ јима, молекулским основама неуролошких обољења и поремећаја и фармакотерапијом.

Своју стручну, на­учну и наставну активност није прекидао ни за време обављања највиших функција на ВМА. У периоду од 1996—-2001. године био је на дужности Начелника ВМА.

Од 1976. годи­ не активно се посвећивао свим областима клиничке неурофизиологије. Био је активан члан свих домаћих професионалних удружења неуролога и неурофизи­олога, светских асоцијација неуролога и неурофизи­ олога и европског друштва неуролога.

Признања[уреди | уреди извор]

Добитник је бројних признања у земљи и иностранству и више пу­та је одликован и награђиван.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Начелници Војномедицинске академе од 1949., Ацо Јовичић, У: Војномедицинске академија 170 година. Монографија, Београд, Медија центар „Одбрана”

Спољашње везе[уреди | уреди извор]