Јосиф Холец

С Википедије, слободне енциклопедије
Јосиф Холец
Лични подаци
Датум рођења1835.
Место рођењаТуржице, Бохемија,  Аустријско царство
Датум смрти1898.
Место смртиБеоград,  Краљевина Србија
Пребивалиште Краљевина Србија
НационалностЧех
Научни рад
ИнституцијаЦентрална војна болница у Београду

Јосиф Холец (češ. Josef Holec; Туржице, 1835Београд, 1898) био је санитетски пуковник српске војске, један од оснивача Српског лекарског друштва и управник Централне војне болнице у Београду од 1873. године.[1]

Живот и каријера[уреди | уреди извор]

Рођен је 1835. године у Туржицу, у Чешкој (Аустријско царство). Студирао је медицину у Прагу и Бечу. Промовисан је за доктора медицине, хирургије и магистра акушерства 1861. године у Бечу.

Након промоције у доктора медицине 1861. године дошао је у Србију, где је прво радио као срески лекар у Параћину, а потом и као окружни физикус у Крушевцу.

Као војни лекар од 1866. године, прво је радио као трупни лекар, а затим је прекомандован на дужност лекара на Унутрашњем одељењу Војне болнице у Београду, а потом и за управника Централне војне болнице у Београду од 1873. године.

Учествовао је у српско-турским ратовима (1876—1878) и српско-бугарском рату (1885), обављајући значајне дужности у оквиру санитетске службе.

Преминуо је у Београду 1898. године у 62. години живота.

Дело[уреди | уреди извор]

Као истакнути санитетски официр био је стални члан првог Војносанитетског комитета. Један је од оснивача Српског лекарског друштва.

Признања[уреди | уреди извор]

За свој рад Јосиф Холец је одликован Таковским кр­стом и бројним другим одликовањима.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Управници Војне болници од 1844–1930, У: ВОЈНОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЈА 170 ГОДИНА. Монографија,, Београд, МЕДИЈА ЦЕНТАР „ОДБРАНА”

Спољашње везе[уреди | уреди извор]