Белешке једне Ане

С Википедије, слободне енциклопедије
Белешке једне Ане
Издање из 2005, Књига Комерц Београд
Настанак и садржај
АуторМомо Капор
Земља Србија
ЈезикСрпски
Жанр / врста делапрозни текстови
Издавање
ИздавачЗнање
Превод
Датум
издавања
1975.

Белешке једне Ане су текстови који су почели да излазе 1968. године српског књижевника, сликара, новинара Моме Капора. Прво су текстови објављени у часопису Базар, а тек 1975. године се појавила књига у издању Знање из Загреба.

О писцу[уреди | уреди извор]

Момо Капор је рођен 8. априла 1937. године у Сарајеву, а умро је у Београду, 3. марта 2010. године. Био је књижевник, сликар и новинар, члан Сената Републике Српске и Академије наука и умјетности Републике Српске.[1]

О књизи[уреди | уреди извор]

Белешке су почеле да излазе у стотом броју Базара, у новембру 1968. године. Капор је текстове уређивао са илустрацијама тако да су се одмах визуелно издвојиле од остатка часописа. Серијал је више година излазио у Базару и стекао популарност на југословенском простору. Кад је коначно обликована 1975. у књигу, означена је као проза у траперицама или фељтонско-козеријска проза. Овде се појављује приповедач у првом или трећем лицу који користи говорни језик градске омладине.[2] Године 1975. су објављена два издања Бележака која су распродата у укупном тиражу од 15.000 примерака.[2] Књига је посвећена ауторовој деци:

Карактеристичан је језик приповедања који у потпуности припада прози у траперицама (џинс прози). Тинејџерка лако изриче вредносне судове, прави необична поређења и карикира ситуације.[2] Главни лик је Ана, млада и мршава девојка која живи на простору од Славије, преко раскрснице код Лондона до Трга републике. На почетку Бележака осећа се трачерски садржај. То је хроника приказана у 26 глава и интересантно је да је писац дао кратак садржај сваке главе.[3] Момо Капор је хроничар једног времена. Пише оригинално и допадљиво и анализира једно време кроз духовите форме користећи београдски жаргон.[4]

Илустрације[уреди | уреди извор]

На илустрацији доминира млада, мршава девојка, са пегама, наочарима и цигаретом у устима. Краси је кратка буби фризура. Она седи за писаћом машином подвијених ногу, а испод ње се протежу кровови и спратови града. одмах је јасно да се очекују записи урбане личности из великог града (Београда).

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Момо Капор биографија”. Галерија уметничких слика. Архивирано из оригинала 30. 01. 2022. г. Приступљено 21. 3. 2022. 
  2. ^ а б в Приповедач урбане меланхолије : књижевно дело Моме Капора : зборник радова. Београд: Учитељски факултет. 2012. стр. 111—123. 
  3. ^ а б Капор, Момо (2018). Белешке једне Ане. Београд: Лагуна. стр. 1—14. 
  4. ^ „Књиге које инспиришу: Белешке једне Ане”. INSP. Приступљено 21. 3. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]