Василица (хлеб)

С Википедије, слободне енциклопедије
Василица са време јулијанске Нове године (Македонија)

Василица је обредни колач који се спрема за Српску Нову годину (Мали Божић), 1. јануара по Јулијанском, односно 14. јануара по Грегоријанском календару. [1]

Историјат и врсте Василица[уреди | уреди извор]

Према Српској православној цркви тог датума се прославља спомен на Светог Василија Великог, Мали Божић и Српска Нова година. На тај дан домаћице месе василице да обрадују своје укућане и прве комшије како би цела година прошла у складу и пријатељству.

Осим назива василица овај обредни колач у неким крајевима Србије називају још и васуљица, масленица, папуљица, груваница, бараница, папреница итд.

Василице могу бити и слане и слатке и једу се топле на Мали Божић. Овај тип обредног колача у Србији се прави од киселог или лиснатог теста и најчешће прелива медом. Такође, у неким крајевима се на Мали Божић служи проја-василица, украшена на посебан начин. Домаћице би припремиле шупље гранчице зове, везане у снопић, којима би вадиле кружиће проје које се касније дају стоци како би била напредна и здрава током целе године. Василице се иначе украшавају крстом исписаним боцкањем горњег дела василице дреновим гранчицама или гранчицама зове, које се обично везују по три у снопић (Свето Тројство) црвеним концем.

Овај тип обредног колача садржи многе симболе домаћинства: зрна разних житарица, тикве, дулека, пасуља, делиће разних сувих воћних плодова и знамења здравља (комадић дреновине) итд.

Традиционални рецепт[уреди | уреди извор]

Василица се, у зависности од краја, прави на различите начине[2]. Многе домаћице је праве као Божићну чесницу – према старом рецепту за домаћи хлеб.

Потребно је: килограм брашна, кашичица соли, 100 гр маргарина и око 100 гр маслаца. Замеси се еластично тесто и подели на седам до осам лоптица. Свака лоптица се оклагијом развуче у танку кору величине као дно суда у којем ће се пећи. Коре се премажу танким слојем истопљеног бутера и ређају једна на другу. Погача се стави у добро подмазани и  брашном посути суд за печење, а затим пече у загрејаној пећници на 200 степени.[3]

У Војводини је Василица слатка као и чесница, једино што се за разлику од чеснице где се додају ораси или, пак, и слично коштуњаво воће, овде само премаже медом, који даје сласт Василици.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Василица на 4 начина”. Опанак. Приступљено 20. 1. 2020. 
  2. ^ https://www.opanak.rs/recept-za-vasilice/
  3. ^ Марковић, Спасенија (1983). Велики народни кувар. Народна књига Тискарна Љубљана, Народна књига Београд. 
  4. ^ https://www.opanak.rs/recept-za-vasilice/

Литература[уреди | уреди извор]

  • Марковић, Спасенија Пата, Велики народни кувар, 1983. год, Народна књига Тискарна, Љубљана, Народна књига Београд
  • Базар, Кувар, 2012/13. год.