Вуд Бафало (национални парк)

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 59°23′ СГШ; 112°59′ ЗГД

Wood Buffalo National Park*
Светска баштина Унеска

Wood-Buffalo-NP Waldbison 98-07-02.jpg
Држава Застава Канаде Канада
Врста Природно добро
Критеријум vii, ix, x
Референца 256
Регија Европа и Северна Америка
Историја уписа у светску баштину
Упис 1983  (7. седница)
* Име као на званичној листи светске баштине.
Регију је класификовао УНЕСКО.
Национални парк Вуд Бафало
МУЗП Категорија II (Национални парк)


[[Слика:|288px|]]
Локација: Алберта и Северозападне територије, Канада
Најближи град: Форт Чипевјан, Алберта
Координате: 59°23′″N, 112°59′″W
Површина: 44.807 км²
Настао: 1922.
Власништво: Паркови Канаде

Национални парк Вуд Бафало (енгл. Wood Buffalo National Park) је заштићено подручје у северозападној Алберти и на крајњем југу Северозападних територија у Канади. Са површином од 44.807 км² највећи је национални парк на територији Канаде. Парк је основан 1922. године са циљем очувања највећег крда шумских бизона (Bison bison athabascae) у природном станишту на свету. Тренутно у парку обитава око 5.000 примерака ових животиња. Парк је познат и као једино подручје гнеждења америчких ждралова (Grus americana). Подручје гнеждења ових птица заштићено је рамсарском конвенцијом.

Парк обухвата подручје са надморским висинама између 183 метра на југоистоку до 945 метара уз источне обронке планине Карибу на западу. Администрација парка смештена је у варошици Форт Смит у Севрозападним територијама, а мања одељења налазе се и у селу Форт Чипевјан у Алберти.

У јужном делу парка налази се и једна од највећих унутрашњих слатководних делти Унутрашња делта Пис-Атабаска коју граде реке Пис и Атабаска западно од језера Атабаска. У североисточном делу парка налазе се и бројне крашке вртаче.

Због биолошке разноврсности у делти али и због великог броја шумских бизона који се убрајају у угрожену врсту, Унеско је 1983. уврстио национални парк Вуд Бафало на листу светске баштине.

Од животињских врста у парку обитавају још и значајније популације лосова, америчких црних медведа (Ursus americanus), вукова, рисова, мрких медведа, амерички бели зец (Lepus americanus), канадски ждрал (Grus canadensis), огрличасти тетреб (Bonasa umbellus) и најсевернија популација змија Thamnophis sirtalis.

У парку је 2007. путем сателистких снимака откривена највећа даброва брана на свету дугачка око 850 метара.[1][2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]