Грб Језера

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб општине Језеро
Детаљи
НосилацОпштина Језеро
Усвојен2021. године
Амблем општине Језеро
Детаљи
НосилацОпштина Језеро
Усвојен2002. године
Мото„Језеро“
Раније верзије
Употреба2002 - 2007

Грб Језера је званични грб српске општине Језеро. Грб је усвојен 16. априла 2021. године на седници скупштине општине Језеро.

На основу спроведеног конкурса о избору идејног рјешења измјене симбола општине Језеро, Комисија за расписивање Јавног конкурса за израду идејног рјешења симбола општине Језеро и спровођење осталих активности везаних за измјену симбола, предложила је предлог грба који је послат на стручно мишљење од стране хералдичара Драгомира Ацовића, који је дао позитивно мишљење о измјени дотадашњих нехералдичких симбола општине Језеро.[1] Након тога, није било препрека да и ова општина добије грб у хералдичком духу.

Изглед грба[уреди | уреди извор]

Грб општине представља благо зашиљени штит, подијељен резом витла на три поља.

  • Горње лијево поље означено је црвеном тинктуром и садржи сребрни круг, испресјецан са четири хоризонталне црвене линије. Одозго ка доље: прва линија се прекида црвеним кругом на десној страни, друга линија прелази преко лијеве и десне ивице круга, трећа линија се прекида црвеном елипсом на лијевој страни, четврта линија прелази преко лијеве и десне ивице круга.
  • Горње десно поље означено је модро-плавом тинктуром и садржи сребрни бедем, са три куле. Средња кула је лучно отворена пољем и надвишена пирамидалним сребрним кровом. Бочне куле са три мерлона су ниже од средње куле и имају по један правоугаони прозор отворен модро-плаво.
  • Доње поље означено је зеленом тинктуром и садржи сребрну поточну пастрмку, представљену у искачућем положају. Испод ње двије сребрне таласасте греде, од којих је горња тања, а доња дебља.

Штит је крунисан озиданом каменом равном круном, са сребрним спојницама, украшен лентом са ћириличним и латиничним називом општине Језеро испод штита.[1]

Стари амблем[уреди | уреди извор]

Симбол општине има необичајан изглед, боксерске рукавице са садржајним елементима, који одступају од хералдистичких правила и подсјећају на спортске амблеме.

Амблем Језера је у облику боксерске рукавице плаве боје са бијелим везником у којем је црвеним име општине: „Језеро“. У средини је стилизовано зеленим, облик брда Отомаљ са бијелим каменом при врху, доњи руб таласасто, а испод њега бијела поточна пастрмка. Горе десно косо српска тробојница. Раније је горе лијево био и грб Републике Српске, али се након промјене овог грба, исти изоставља.

Боксерска рукавица приказана је у част породице Качар, која је дала два свјетска првака у боксу 80их година, као и друге успјешне спортисте. Таласаста линија представља ријеку Пливу.[2][3]

Овај амблем био је у употреби све до усвајања грба општине Језеро 2021. године.[1]


Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • "Heraldika bosanskohercegovačkih opština i gradova", Populari institut, 2011.