Да Винчијеви демони

С Википедије, слободне енциклопедије

Да Винчијеви демони
Постер прве сезоне серије
Препознатљиво и каоDa Vinci's Demons
Форматавантура
историјска фанстастика
драма
ТворацДејвид Гојер
УлогеТом Рајли
Лаура Хедок
Блејк Ритсон
Елиот Кауен
Лара Пулвер
Бер Макрири
Држава пореклаСАД
Број епизода18
Дужина трајања57-59 мин
Емитовање
Премијерно наStarz
Прво приказивање12. април 2013.

Да Винчијеви демони је историјска фантастика, драма која представља младост Леонарда да Винчија.[1][2] Серију је осмислио Дејвид Гојер, а главну улогу глуми Том Рајли.[3] Развијена је и произведена у сарадњи са BBC Worldwide, а снимана је у Велсу.[4] Серија је дистрибуирана у преко 120 земаља.[5]

Серија прати Леонарда који је умешан у политичке планове Медичи и Паци породица и њихових супротстављених односа са католичком црквом. Ови догађаји се дешавају током Леонардове потраге за Књигом Лишћа, током које он долази у контакт са древним култом познатим под именом Синови Митре.

Серија је премијерно приказана у Сједињеним Америчким Државама 12. априла 2013, а друга сезона 22. марта 2014. Трећа сезона приказана је премијерно 24. октобра 2015. године.[6]

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Серија прати фиктивни рани живот Леонарда да Винчија током ренесансе у Италији. Он је ексцентрични геније који се бори са својим унутрашњим демонима и необузданом маштом, док жуди за прихватањем од стране свог отуђеног оца. Њихов понекад непријатељски однос резултирао је тиме да Леонардо ради на двору Медичи. Он полако постаје умешан у политичке интриге око контроле над Фиренцом тако што открива шпијуна који открива информације католичкој цркви и породици Паци. Такође започиње аферу са Лукрецијом Донати, љубавницом Лоренца Медичија. Серија показује многе Леонардове проналаске и радове док је био војни инжењер за Војводе од Милана и Борџије.

Ови догађаји смештени су у периоду Леонардове потраге за Књигом Лишћа. Он је вођен мистиком да ће, након проналаска ове књиге, бити у могућности да откључа скривене области свог ума приступањем Фонтани сећања. Такође је и повезан са мистериозним култом познатим као Синови Митре. Они га обавештавају да ће, након проналаска књиге, моћи не само да види, већ и да обликује будућност.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Том Рајли Леонардо да Винчи
Лаура Хедок Лукреција Донати
Блејк Ритсон гроф Ђироламо Риарио
Елиот Коуен Лоренцо Медичи
Лара Пулвер Кларис Орсини
Џејмс Фокнер Папа Сикст IV - Франческо и Алесандро дела Ровере

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Jones, Jonathan. „Da Vinci's Demons: the new TV show that totally reinvents Leonardo's life”. The Guardian. Приступљено 10. 3. 2014. 
  2. ^ Guthrie, Marisa (8. 8. 2011). „Starz Partners with BBC on Original Series”. The Hollywood Reporter. Приступљено 10. 3. 2014. 
  3. ^ Shaw, Christine. „Starz and BBC Worldwide Productions announce new original series Da Vinci's Demons”. BBC. Архивирано из оригинала 10. 04. 2014. г. Приступљено 10. 3. 2014. 
  4. ^ Turner, Robin. „TV premiere for US show Da Vinci's Demons dazzles Neath”. Wales Online. Приступљено 10. 3. 2014. 
  5. ^ Unknown. „Tom Riley: Sex, violence and playing the lead in Da Vinci’s Demons”. Metro. Приступљено 10. 3. 2014. 
  6. ^ NellieAndreeva. „Starz Renews David S. Goyer's Da Vinci's Demons For Season 3 With John Shiban As Showrunner”. Deadline.com. Приступљено 6. 5. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]