Дворац Хертеленди – Бајић

С Википедије, слободне енциклопедије
Дворац Хертеленди – Бајић
Дворац Хертеленди – Бајић
Опште информације
МестоБочар
ОпштинаНови Бечеј
Држава Србија
Време настанкапочетак 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zrenjaninheritage.com

Дворац Хертеленди - Бајић је монументална приземна грађевина издужене правоугаоане основе са израженим дворишним портиком, постављена на регулациону линију Војвођанске улице. Дворац је подигао велики жупан Торонталске жупаније Јожеф Хертеленди почетком 19. века у стилу класицизма. У наредним деценијама, највероватније седамдесетих година 19. века, у време великог жупана Јожефа Млађег, грађевина је измењена додавањем бочних калота и дворишног портика. Од краја 19. века прелази у власништво барона Ивана Бајића (1863-1911), синовца Милоша Бајића, који је на имању живео до краја живота.

Дворац има четвороводни кров који је био покривен бибер црепом, а испод већег дела дворца налази се засвођен подрум. На уличној фасади нема улаза, већ се у унутрашњост приступа кроз бочне улазе и портик са дворишне стране. Централно постављен портик је главни декоративни акценат и доминантни волумен идворишне фасаде која представља главну, репрезентативу страну објекта.

Током 2021. године дворац је комплетно обновљен и стављен у функцију смештаја деце.[1]

Парк[уреди | уреди извор]

Имање са дворцем је било ограђено пуним зидом од кога је преостала једино декоративна капија од кованог гвожђа са ступцима, на чијим су врховима скулптуре два лава – чувара. У ограђеном имању од око 7 хектара, налазило се два дворца који су били окружени парком уређеним у енглеском стилу и економским објектима. Испред дворца, са уличне стране, постојао је сеоски трг (данас парк) , у кога се праволинијски уливао глави пут, те је тако дворац био уочљив још на самом улазу у село.

Ентеријер[уреди | уреди извор]

Ентеријер је био богато опремљен, али је мало сачувано од оригиналног изгледа, сем столарије која је очувана у целости (крила врата и прозора са браваријом, первази стилизовани у класицистичком маниру, прозорски парапети и капци). Из дворишног портика се улази у предворје са декорацијом на зиду изведеном у дрвету, рокајне стилизације.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ђукић, Ђуро. „Дечја граја у одајама барона”. Politika Online. Приступљено 2021-12-02.