Српска православна црква Светог Саве и Светог Симеона у Српском Итебеју

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Светог Саве и Светог Симеона у Српском Итебеју
Српска православна црква у Српском Итебеју
Опште информације
МестоСрпски Итебеј
ОпштинаЖитиште
Држава Србија
Време настанка1769.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zrenjaninheritage.com

Српска православна црква Светог Саве и Светог Симеона у Српском Итебеју, у општини Житиште, подигнута је у периоду од 1765. до 1769. године. Црква је проглашена спомеником културе као непокретно културно добро од великог значаја.

Православни храм у Српском Итебеју је посвећен Светом Сави и Светом Симеону, правоугаоне је основе са полукружном апсидом и надзиданим торњем. Двосливни кров прекривен је глеђосаним разнобојним црепом. Високи сокл и, над њим, наизменични прозорски отвори и слепе нише са лучним завршетком, споља дају цркви изглед двоспратне зграде, што она са хором на западној страни заправо и јесте. [1]

Фасаде су обрађене декоративном малтерском пластиком и у њих су узидани стари надгробни споменици, чији натписи имају и историјску вредност јер садрже податке о сахрањенима. Унутрашњост храма такође је вредна пажње: полукружну апсиду држе два пиластра на која се надовезују ребра која рашчлањују свод, док се олтар раздваја пиластрима који се спајају у тријумфални лук. Два стуба са коринтским капителима држе хор, који је изграђен 1938. године приликом обнове цркве. Иконостас је сликао Димитрије Поповић 1777. године, док је барокна резбарија урађена у радионици Аксентија Марковића. Иконографски репертоар делом је допуњен сценама из националне историје и култовима Срба светитеља.

Радови на обнови цркве изведени су током 2012. и 2013. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]