Домагој Иван Милошевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Домагој Иван Милошевић
Лични подаци
Датум рођења(1970-01-05)5. јануар 1970.(54 год.)
Место рођењаЗагреб, Југославија
ДржављанствоХрватска
УниверзитетУниверзитет у Загребу
Политичка каријера
Политичка
странка
Хрватска демократска заједница
29. децембра 2010 — 23. децембар 2011.
Председник владеЈадранка Косор

Домагој Иван Милошевић (Загреб, 5. јануар 1970) је хрватски политичар и предузетник. Био је потпредседник Владе Републике Хрватске у кабинету Јадранке Косор. Посланик је у актуелном сазиву Хрватског сабора.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у Загребу од оца Раденка Милошевића, привредника и политичара. Докторирао је медицину 1996. године на Универзитету у Загребу. Магистрирао је пословно управљање 2004. године у Бледу. Ожењен је од 1988. године са стоматологом Сандром Анић Милошевић с којом има сина и кћер.

Од 2000. године до 2010. године био је генерални директор Пастора, најстарије фабрике апарата за гашење пожара у региону, у којој је имао већинске власничке уделе и у којој је његов отац био вишегодишњи руководилац прије приватизације. Био је и члан надзорног одбора Јадран Капитала и управног одбора Хрватских извозника. Био је и председник надзорног одбора Хрватског удружења послодаваца.

У политику улази крајем 2010. године на позив хрватске премијерке Јадранке Косор која га је изабрала за потпредседника Владе задуженог за инвестиције 29. децембра 2010. године.[1] На седмим парламентарним изборима 2011. године први пут је изабран у Хрватски сабор. Члан је одбора за привреду, одбора за рад и социјално партнерство, одбора за просторно уређење и градитељство и одбора за међупарламентарну сарадњу.[2]

На изборима за председника Хрватске демократске заједнице у мају 2012. године био један је од пет кандидата на ту функцију.[3] На изборима је освојио најмање гласова.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]