Доњецки басен

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Донбас)
Рејон Донбаса на карти некадашње Украјине.
Економска карта рејона Донбаса.

Доњецки басен (укр. Донецький басейн; рус. Донецкий бассейн) или скраћено Донбас (укр. Донбас; рус. Донбасс) угљеноносни је ревир у источном делу Украјине и на делу Ростовске области у Русији, где се некада налазило море. Реч Донбас се често користи у историјском, културном и економском спектру, у којима је имао веома јак утицај за време Руске Империје, Совјетског Савеза, а данас Украјине.

Историја[уреди]

Први град у региону Донбаса је био Славјанск настао је 1676. године. У 18. веку (1721) пронађена су огромна налазишта руде, тада је почео и велики привредни развој тог подручја. За време Октобарске револуције и Грађанског рата овде су вођене велике борбе између руске Беле гарде и Бољшевика. Такође је подручје била мета Хитлера и нациста за време Другог светског рата, пре свега због енергента и руда за војну машинерију.

Након свргавања Владе и председника 2014. на такозваном евромајдану, Донбас (Доњецка и Луганска област) разгласиле су самосталност као новонастала држава Новорусија. Као последица данас још траје рат у Донбасу.

Донбас данас[уреди]

Популација Донбаса је данас углавном руске народности и јако бирачко тело проруско усмерених политичара Украјине (нпр. Виктор Јанукович). Економски је најбогатији рејон Украјине.

Важнији градови[уреди]

Неки од већих и утицајних градова у Донбасу:

Спољашње везе[уреди]