Донбас

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Доњецки басен)
Исток Украјине обележен жутом бојом
Рејон Донбаса на карти Украјине
Економска карта рејона Донбаса

Доњецки басен (укр. Донецький басейн, рус. Донецкий бассейн), или Доњецки крај (укр. Донецький край, рус. Донецкий край), или скраћено Донбас (укр. Донбас, рус. Донбасс), угљеноносни је ревир у источном делу Украјине и на делу Ростовске области у Русији, где се некада налазило море. Реч Донбас се често користи у историјском, културном и економском спектру, у којима је имао веома јак утицај за време Руске Империје, Совјетског Савеза, а данас Украјине.

Историја[уреди | уреди извор]

Први град у региону Донбаса је био Славјанск настао је 1676. године. Велико налазишта руде пронађено је 1721. године, и са тим је почео и велики привредни развој тог подручја. За време Октобарске револуције и Грађанског рата овде су вођене велике борбе између руског Белог покрета и бољшевика. Такође је подручје била мета Хитлера и нациста за време Другог светског рата, пре свега због енергента и руда за војну машинерију.

Након свргавања Владе и председника 2014. на Евромајдану, Донбас (Доњецка и Луганска област) прогласиле су самосталност као новонастала држава Новорусија. Као последица данас још траје рат у Донбасу.

Донбас данас[уреди | уреди извор]

Популација Донбаса је данас углавном руске националности и јако бирачко тело проруско усмерених политичара Украјине (нпр. Виктор Јанукович). Економски је најбогатији рејон Украјине.

Важнији градови[уреди | уреди извор]

Неки од већих и утицајних градова у Донбасу:

Спољашње везе[уреди | уреди извор]