Зграда Гимназије „Стеван Сремац“ у Нишу

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Гимназије „Стеван Сремац“ у Нишу
Опште информације
МестоМедијана
ОпштинаНиш
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанка1912—1914. и 1919—1922.
Тип културног добраСпоменик културе
ВласникРепублика Србија
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш

Зграда Гимназије „Стеван Сремац“ у Нишу одлуком Владе Републике Србије проглашена је за споменик културе 1997. године.

Налази се у улици Вожда Карађорђа број 27 у Нишу.[1]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Зграда је грађена по пројектима архитекте Милорада Рувидића, у периоду између 1912 – 1914. и 1919 – 1922. године. Пројектована је да буде са високим приземљем и спратом. Основа је симетрична са два попречна и подужним трактом са истуреним наглашеним централним ризалитом главне фасаде, организованим симетрично у односу на улазно степениште које води до двокрилних дрвених врата, са чије обе стране су по два прозора у приземљу, док су на спрату три велика лучно завршена и раскошном рељефном декорацијом уоквирена прозора. Прозори у приземљу су лучни, а на спрату архитравни. Угаони делови трактова истурени су и истакнути троугластим забатима са рељефном декорацијом. Зграду карактерише складност и добар однос пропорција масе и детаља, што је резултат академских постулата у пројектовању и еклектичког решења у обради фасадне декорације (одабрани су мотиви немачке ренесансе, са скромним барокним цитатима и елементима сецесије).

Архитектонске вредности овог споменика културе, ауторског дела архитекте Рувидића, њен историјски допринос образовању, науци и култури, чине ово здање посебно значајним.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Одлука о утврђивању зграде Гимназије „Стеван Сремац” у Нишу за споменик културе: 39/1997-808”. www.pravno-informacioni-sistem.rs. Приступљено 15. 2. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]