Зграда комунистичке општине у Нишу

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда комунистичке општине у Нишу
Зграда комунистичке општине у Нишу сада Народне библиотеке
Опште информације
МестоНиш
ОпштинаМедијана
Држава Србија
Време настанка19. век.
Тип културног добраСпоменик културе
ВласникГрад Ниш
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.nbss.rs

Зграда комунистичке општине у Нишу, данас Народна библиотека "Стеван Сремац", смештена је на углу улица Боривоја Гојковића и трга Павла Стојковића. Споменик је борби и победи комуниста Ниша над владајућом буржоазијом у периоду између два светска рата.

Декларација комунистичке општине Ниш[уреди | уреди извор]

Од 28. августа 1920. до 26. јуна 1921. године у овој згради делала је комунистичка општина са Павлом Стојковићем на челу. Победа на општинским изборима крајем августа 1920. године представља најзначајнији датум у историји предратног периода радничког и комунистичког покрета Ниша. У овој згради је донета позната Декларација комунистичке општине Ниша, којом је остварена "општинска самоуправа" : у комуналној привреди -"потпуном контролом свих грађана"; у исхрани - отварањем маrацина за куповииу хране, инсталирањем млинова, организовањем хлебарница и месарница"; у стамбеном питању — реквирирањем сувишних простсоија богаташа, празних плацева и зидањем станова на општинском земљишту"; у хигијени и санитету -"отварањем амбуланти и општинских апотека за бесплатно лечење становништва"; у социјалним обавезама — организовањем берзе рада и пружања бесплатне помоћи незапосленим радницима и издржавање жртава рата" и у просветном питању — организовање бесплатне "слободне и нерелигиозне наставе".

Архитектура[уреди | уреди извор]

Зграда је подигнута у последњај деценији XIX века. Пројектант је непознат. Грађена је за потребе градске општине и у периоду пре Првог светског рата у њој је била смештена општинска управа - суд општине града Ниша. Грађена је у духу академизма. Постављена је угаоно, са угаоним улазом, касније зазиданим, са фасадом симетричне композиције, правилним распоредом отвора и богатом декоративном пластиком, уклоњеном приликом реновирања зграде 1959. године.[1]

Зграда данас[уреди | уреди извор]

После ослобођења Ниша, октобра 1944. године, у овој згради је био оформљен и неко време радио, Градски народноослободилачки одбор - први орган власти остварен победом револуције. У пролеће 1959. године овде је смештена градска Народна библиотека "Стеван Сремац" која се и данас ту налази.

Споменик културе[уреди | уреди извор]

Стављена је под заштиту закона 1983. године. Завод за заштиту споменика културе из Ниша извршио је 1988. године ревитализацију зграде, вративши јој првобитни изглед.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Б. Андрејевић, Споменици Ниша, Просвета Ниш, Ниш, друго издање 2001, стр 267

Спољашње везе[уреди | уреди извор]