Зграда Поште 1 у Нишу

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Поште 1 у Нишу
Зграда Поште 1 у Нишу данас, а некад зграда Хипотекарне банке
Опште информације
МестоНиш
ОпштинаМедијана
Држава Србија
Време настанка1931.
Тип културног добраСпоменик културе
ВласникГрад Ниш
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Зграда Поште 1 подигнута је 1931. године за потребе филијале београдске Хипотекарне банке, у строгом центру Ниша, на углу улица Орловића Павла и Вождове 13. Филијала Државне хипотекарне банке у Нишу основана је 1930. године. Интерес за банкарским кредитнма у то време веома је растао у Нишу. Задуживали су се, нарочито код Хипотекарне банке, нишки индустријалци и трговци, али и занатлије и сељаци. То је био и основни разлог изградње ове банке у Нишу. Јер, једанаест тада постојећих нишких банака није могло задовољити захтеве за великим кредитима који су тражени. Стога је већ у лето 1931. године банка била завршена.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Слика зграде 40-тих година 20. века

Пројекат зграде, рађен 1930. године по нацртима београдског архитекте Војина Митровића, сачуван је у нишкој Пошти. 3града Хипотекарне банке, сада Поште, грађена је у духу француске школе, у руху академизма. Постављена је угаоно са полукружним степеништем и великим улазним вратима, изнад којих је рељефна композиција са фигурама жена, а изнад ње у висини спрата, по читавом угаоном делу постављене су четири фигуре мушкараца, у природној величини, као симболи банчиних улагача и позајмљивача. На овом угаоном делу су и венци фасадне пластике и пиластри са канелурама. Бочни делови зграде, са прозорским отворима, немају изразиту декорацију на фасадама. Пространа сала у приземљу, са стубовима и детаљима ентеријера, сва у мермеру, користи се за шалтерску службу и представља репрезентативно архитектонско остварење.[1][2]

Зграда данас[уреди | уреди извор]

Данас је то зграда Главне поште, пошто је зграда старе поште у улици Наде Томић, смештена између дела зграде општине и зграде СУП-а, страдала у пожару.

Споменик културе[уреди | уреди извор]

Као вредан пример архитектонског стваралаштва Ниша, ова зграда је 1986. године стављена под заштиту закона.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Б. Андрејевић, Споменици Ниша, Просвета Ниш, Ниш, друго издање 2001, стр 225
  2. ^ „Panoramio - Photo of Zgrada Glavne pošte Niš - nekada Hipotekarna banka[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 13. 09. 2014. г. Приступљено 13. 09. 2014.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]