Зграда у ул. Бошка Ђуричића 10 у Јагодини

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда у ул. Бошка Ђуричића 10
Зграда музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини
Опште информације
МестоЈагодина
ОпштинаГрад Јагодина
Држава Србија
Време настанка1929.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Крагујевац
www.kulturnonasledje.com

Зграда у ул. Бошка Ђуричића 10, данас Зграда музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини представља непокретно културно добро као споменик културе, одлуком СО Светозарево бр. 011-98/88-01 од 17. новембра 1988. године.[1]

Зграда је саграђена 1929. године као стамбени објекат породице Ристић, једна је од најзанимљивијих и архитектонски најлепших грађевина у Јагодини. Грађена је на два нивоа, а након извршене адаптације подрумских просторија 1966. године добила је и трећи ниво. Правоугаоне је основе, зидана од камена и опеке. Кров је четворосливан, веома стрмог нагиба и покривен фалцованим црепом. Фасаде су декоративно обрађене. Венац између приземља и спрата је веома складно обрађен са низом стилизованих рељефних кринова. На простору изнад прозора на спрату су гирланде, амфоре са цвећем и флоралне метопе. Стрехе су богато декорисане белим профилисаним дрвеним елементима. Монументални дводелни улаз води у стаклени хол изнад кога је равна тераса са бетонском балустрадом. Прозори су у приземљу троделни, а на спрату дводелни.

Данас је у згради смештен Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Зграда у ул. Бошка Ђуричића 10 у Јагодини”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 07. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]