Индијски национални конгрес

Из Википедије, слободне енциклопедије
Индијски национални конгрес
Bhāratīya Rāṣṭrīya Kāṅgrēs
Flag of the Indian National Congress.svg
Лидер Соња Ганди
Основана 1885.
Седиште Њу Делхи
Држава Застава Индије Индија
Млади огранак Индијски конгрес омладине
Идеологија популизам, социјалдемократија, индијски национализам, демократски социјализам, гандијски социјализам, прогресивизам
Политичка позиција леви центар[1]
Дом народа
45 / 545
Веће држава
72 / 245
Међународно чланство Алијанса демократа и Прогресистичка алијанса
интернет страница

Индијски национални конгрес, познат и под именом Конгресна странка (енгл. Indian National Congress, INC), је највећа и најјача политичка странка у Индији. Странка је левог центра, која има усвојене идеологије социјалдемократија, популизам и социјални либерализам.

Основана је године 1885. да би у 20. веку била предводник у борби Индије за независност од Британског царства. Након што је Индија 1947. године добила независност, ИНК је постао владајућа странка нове државе и остао на власти све до године 1977. када ју је сменила опозициона Џаната странка. У том периоду, ИНК је углавном био лево оријентисан и проводио социјалистичке реформе, те настојао да уведе секуларизам.

ИНК се на власт вратио 1980. године да би га Џаната поновно сменила с власти године 1989. године. ИНК се, користећи харизму Соње Ганди, вратио на власт изненађујућом победом на изборима године 2004. и владао уз помоћ других лево оријентисаних странака до 2014. када поновно прелази у опозицију.

ИНК је током своје дугогодишње владавине често био оптуживан за институционалну корупцију, због чега га често упоређују с мексичком Институационалном револуционарном партијом.

Извори[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]