Карлос Руиз Зафон

Из Википедије, слободне енциклопедије
BŽO-Help.svg Овај чланак нема никакве независне и поуздане изворе.
Према правилима о биографијама живих особа, он мора садржати изворе. Помозите да се чланак унапреди тако што ћете му додати неутралне, проверљиве и поуздане изворе.

Напомена: Контроверзне тврдње о живим особама које немају референцу или је референца коју имају непоуздана — без обзира да ли је тврдња позитивна, негативна, неутрална или само мало вероватна — мора бити одмах уклоњена без икакве дискусије.
Ако имате коментаре који би могли да донесу решењу проблема, молимо вас да погледате страницу за разговор.

Карлос Руиз Зафон 2008. године

Карлос Руиз Зафон (шп. Carlos Ruiz Zafón, Барселона, Шпанија, 25. септембар 1964) је шпански писац.

Биографија[уреди]

Рођен је у Барселони где је и одрастао. Похађао је језуитску школу. Каријеру је започео пишући књиге за омладину и за тај рад је добио бројне награде и признања. Од 1994. до 2006. живео је у Лос Анђелесу, где се упоредо са писањем књига бавио и писањем сценарија у Холивуду. Године 2006. вратио се у Барселону.

Дела[уреди]

Његов први роман Принц магле из 1993. је добитник Едебе књижевне награде за тинејџерску литературу. Верзија на енглеском је објављена 2010. После тога су уследили романи: Поноћна палата из 1994, Септембарска светла из 1995. и Марина из 1999. Свој први роман за одрасле, Сенка ветра, написао је 2001. и ово дело је добило бројна међународна признања и похвале од критичара широм света и постало један од најчитанијих романа шпанске и европске књижевности у протеклих неколико деценија. Роман је продат у милионима примерака широм света и више од милион примерака само у Беликој Британији. Након паузе од седам година, Зафон је објавио нови роман Игра анђела, априла 2008. у енглеском издању, који је превела Лусија Грејвс, ћерка песника Роберта Грејвса. Као и Сенка ветра, и ова књига припада циклусу о мистеријама Барселоне и Гробљу заборављених књига.

Утицаји[уреди]

Посебан утицај на Зафонов рад имају љубавни класици из 19. века, као и писци: Дикенс, Толстој, Достојевски, Балзак, Виктор Иго, Томас Харди, Александар Дима, Флобер, Емил Зола, сестре Бронте. Поред књига други велики утицај долази у облику филмова и сценарија. Он сматра да је лакше визуелизовати сцене из својих књига, помоћу филма.


Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Карлос Руиз Зафон