Карлос Руиз Зафон

Из Википедије, слободне енциклопедије
BŽO-Help.svg Овај чланак нема никакве независне и поуздане изворе.
Према правилима о биографијама живих особа, он мора садржавати изворе. Помозите да се чланак унапреди тако што ћете му додати неутралне, проверљиве и поуздане изворе.

Напомена: Контроверзне тврдње о живим особама које немају референцу или је референца коју имају непоуздана — без обзира да ли је тврдња позитивна, негативна, неутрална или само мало вероватна — мора бити одмах уклоњена без икакве дискусије.
Ако имате коментаре који би могли да донесу решењу проблема, молимо вас да погледате страницу за разговор.

Карлос Руиз Зафон

Carlos Ruiz Zafón - 002.jpg
Карлос Руиз Зафон 2008. године

Пуно име Карлос Руиз Зафон
Датум рођења: 25. септембар 1964.
Место рођења: Барселона (Шпанија)

Карлос Руиз Зафон (шп. Carlos Ruiz Zafón; Барселона, Шпанија, 25. септембар 1964) је шпански писац.

Биографија[уреди]

Рођен је у Барселони где је и одрастао. Похађао је језуитску школу. Каријеру је започео пишући књиге за омладину и за тај рад је добио бројне награде и признања. Од 1994. до 2006. живео је у Лос Анђелесу, где се упоредо са писањем књига бавио и писањем сценарија у Холивуду. Године 2006. вратио се у Барселону.

Дела[уреди]

Његов први роман Принц магле из 1993. је добитник Едебе књижевне награде за тинејџерску литературу. Верзија на енглеском је објављена 2010. После тога су уследили романи: Поноћна палата из 1994, Септембарска светла из 1995. и Марина из 1999. Свој први роман за одрасле, Сенка ветра, написао је 2001. и ово дело је добило бројна међународна признања и похвале од критичара широм света и постало један од најчитанијих романа шпанске и европске књижевности у протеклих неколико деценија. Роман је продат у милионима примерака широм света и више од милион примерака само у Беликој Британији. Након паузе од седам година, Зафон је објавио нови роман Игра анђела, априла 2008. у енглеском издању, који је превела Лусија Грејвс, ћерка песника Роберта Грејвса. Као и Сенка ветра, и ова књига припада циклусу о мистеријама Барселоне и Гробљу заборављених књига.

Утицаји[уреди]

Посебан утицај на Зафонов рад имају љубавни класици из 19. века, као и писци: Дикенс, Толстој, Достојевски, Балзак, Виктор Иго, Томас Харди, Александар Дима, Флобер, Емил Зола, сестре Бронте. Поред књига други велики утицај долази у облику филмова и сценарија. Он сматра да је лакше визуелизовати сцене из својих књига, помоћу филма.


Спољашње везе[уреди]