Корисник:Hmarija/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Парк Ретиро
Hmarija/песак
Положај
Место Мадрид
Држава  Шпанија
Карактеристике
Површина 1,4 km2 ha
Тип парка јавни парк
Заштита и посећеност
Старатељ Градско веће Мадрида
Година изградње 1680.
Отворен 0-24
Остало

Парк Буен Ретиро (шп. Parque del Buen Retiro) или једноставно Парк Ретиро, један је од највећих паркова у Мадриду, Шпанији. Парк је припадао Шпанској монархији све до краја XIX века, када је постао јавни парк.

Локација[уреди | уреди извор]

Парк Ретиро је веома велики и популаран парк, који се простире на ободу центра града и то на преко 1.4 km2, а у чијој близини се налазе и Капија Алкала (шп. Puerta de Alcalá) и Музеј Прадо (шп. Museo del Prado). Овај парк, који краси велики број скулптура, споменика, галерија и једно језеро, представља једну од најзначајнијих атракција главног града Шпаније.

Историја парка[уреди | уреди извор]

Краљ Филип II (1556–1598) је преместио шпански двор у Мадрид 1561. године. Свом архитекти, Хуану Баутисти де Толеду је наредио да прошири Ретиро, па су тако засађене формалне алеје дрвећа. Вртови су проширени двадесетих година XVII века, док је неколико грађевина никло тридесетих година истог века, од којих две постоје и данас. Прва носи назив Casón del Buen Retiro и служила је као балска дворана, а друга, позната као Salón de Reinos, била је украшена сликама Веласкеса и Зурбарана, као и фрескама Луке Ђордана.[1]

Гаспар де Гузман, војвода Оливареса је тридесетих година XVII века, за уређивање парка, задужио једног италијанског дизајнера вртова, који је, између осталог, учестовао и у уређивању Боболи вртова за Козима I Медичија, великог војводу Тоскане. Овај парк је, још од давнина, истицало једно велелепно језеро, познато под називом Estanque del Retiro. Такође, Ретиро је постао средиште хабзбуршког дворског живота, још из времена када је Шпанија била једна од водећих светских сила. За време владавине Филипа IV и Карлоса II, овде је извођен велики број представа за владарску породицу.

Парк Ретиро у Мадриду

Након смрти Филипа IV 1665. године, вртови су били запуштени, али су до отварања за јавност 1767. године, неколико пута били преуређивани, да би 1868. године, постали власништво градске самоуправе.[2]

Филип V (1700–1746) је наредио, да се у оквиру Ретира, направи врт по угледу на француске вртове, што преставља и једини овакав врт у комплексу. Током владавине Фернанда VI, Ретиро је постао место извођења величанствених италијанских опера. Током владавине Карлоса III (1759–1788), стари бедеми су замењени елегантним оградама од кованог гвожђа, а за време владавине Карлоса IV (1788–1808), изграђена је и астрономска опсерваторија Хуана де Виљануеве. Палата Буен Ретиро је коришћена све до владавине Карлоса III, али је велики део ове палате био уништен за време Шпанског рата за независност (1807–1814).

Током владавине краљице Изабеле II, догодило се неколико измена у Ретиру. Пре свега, вртови су процветали, али засађено је и доста дрвећа, као и воћњака. Године 1868, парк је постао јавно власништво, у време збацивања краљице Изабеле са престола. Са друге стране, године 1883, у Ретиру је организована Национална рударска изложба.

С временом, Ретиро је постао зелено средиште града. Почетком XX века, поред језера, изграђен је споменик Алфонсу XII, који је дизајнирао архитекта Хосе Грасес Ријера. Велики број статуа, споменика и фонтана које красе овај парк, допринели су да Ретиро данас представља музеј на отвореном. Такође, тридесетих и четрдесетих година XX века, овом парку је придодато још неколико вртова, од којих је најзначајнији врт ружа познат под називом Rosaleda.

Елементи парка[уреди | уреди извор]

Кристална Палата

Estanque del Retiro, што у буквалном преводу означава "Ретирово језерце", представља велико вештачко језеро које се налази у близини северног улаза у парк. Поред њега, налази се споменик Алфонсу XII, који се састоји од полукружних колонада и статуе монарха на коњу, која се налази на врху централног стуба. Rosaleda представља врт ружа настао почетком XX века, а у близини којег се налази Фонтана палог анђела (шп. Fuente del Ángel Caído), изграђена 1922. године, а чију скулптуру анђела је извајао Рикардо Белвер (1845–1924). За ову статуу се верује да представља једини јавни споменик Сотони.

Од неколико преосталих грађевина, најзначајније су Casón del Buen Retiro и Salón de Reinos, у којима се данас чувају бројна уметничка дела која потичу из XIX и XX века, а међу којима се налазе и дела шпанског сликара Хоакина Сороље.

Споменик Алфонсу XII

Од када је постао јавни парк крајем XIX века, у Ретиру су одржаване бројне интернационалне егзибиције. Као сведочење о одржавању тих егзибиција, данас у парку постоје велелепне грађевине попут Веласкесове палате (1884), архитекте Рикарда Веласкеса Боска, који је уједно и дизајнирао Кристалну Палату, стаклени павиљон, настао по узору на Кристалну Палату у Лондону. Кристална палата је у почетку служила као изложба локалних врста цвећа.

Такође, овај парк красе и Paseo de las Estatuas, који представља шеталиште украшено статуама краљева из Краљевске палате у Мадриду, а које су извајане у периоду од 1750. до 1753. године. Поред тога, у парку се могу наћи и уметничке галерије у неким од ових здања.

Активности[уреди | уреди извор]

Веслање на језеру у парку Ретиро

Крајем маја, па све до почетка октобра,[3] сваке недеље у подне, симфонијски оркестар из Мадрида изводи бесплатне концерте у парку, и то на оркестарском подијуму у близини улице Алкала (шп. Calle de Alcalá) у Мадриду. Поред тога, у парку се годишње одржава и сајам књига, али и догађаји попут концерата, славља и специфичних свечаности за празнике[4].[5]

Једно од бројних шеталишта

Теретана на отвореном, намењена како за млађе, тако и за старије, такође представља један од елемената овог парка, а састоји се од разноврсне опреме.[6] У околини језера се често могу пронаћи и луткарске представе, али и разни улични забављачи. Поред тога, могу се изнајмити педалине, као и кочије за вожњу парком. [5]

У Ретиру се могу пронаћи и бројни спортски терени, који су под надлежношћу града. За најмлађе, у парку се налазе и бројна игралишта за децу, као и мала језерца у којима је могуће храњење патки. [5] Стазе и шеталишта су намењена породицама, бициклистима, онима који воле да трче или да возе ролере.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Callahan, William J. (1981-12). „A Palace for a King: The Buen Retiro and the Court of Philip IV, by Jonathan Brown and J. H. ElliottA Palace for a King: The Buen Retiro and the Court of Philip IV, by Jonathan Brown and J. H. Elliott. Yale University Press, New Haven and London, 1980. xvi, 296 pp. $29.95.”. Canadian Journal of History. 16 (3): 471—472. ISSN 0008-4107. doi:10.3138/cjh.16.3.471.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  2. ^ „Parque del Buen Retiro”. www.gardenvisit.com. Приступљено 2020-12-06. 
  3. ^ „Banda Sinfónica Municipal de Madrid - review”. www.zarzuela.net. Приступљено 2020-12-06. 
  4. ^ Almena, Esther (2012-05-13). „San Isidro Holiday: Festivities in Madrid”. Madrid Sensations Tours (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-06. 
  5. ^ а б в „RETIRO”. web.archive.org. 2014-10-11. Приступљено 2020-12-06. 
  6. ^ „Un gimnasio al aire libre para mayores | elmundo.es videos”. www.elmundo.es. Приступљено 2020-12-06. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]