Корисник:Luka404/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Хитмен 2
Жанр(ови)Акционо-авантуристичка игра
Развијач(и)IO Interactive
Издавач(и)Warner Bros. Games
УметнициРасмус Полсен
ПисциМајкл Вогт
Композитор(и)Нилс Бај Нилсен
Платформе
Прва игра11. Март 2016.
Последња игра20. Јануар 2021.

Хитмен 2 је видеоигра у жанру такозваном "Stealth" из 2018. године коју је развио IO Interactive. То је седма главна игра у серијалу видеоигара Хитмен, наставак игре Хитмен из 2016. године и друга игра у трилогији Свет атентата (World of Assassination trilogy). Игра наставља причу започету у игри Хитмен, пратећи генетски модификованог убицу Агента 47 на његовој мисији уништавања мистериозног "Клијент из сенке", тајне организације која контролира глобална дешавања. У процесу, такође се истражује тајанствена прошлост 47, коју организација Провиденс жели открити у замену за његову помоћ. Као и његов претходник, игра је изграђена око шест великих локација у којима играч може слободно истраживати како би пронашао прилике за елиминацију својих циљева. Такође је укључила два онлајн мултиплејер мода названа Снајпер Асасин и Гоуст Мод, иако су сервери игре за оба мода од тада затворени; Снајпер Асасин се и даље може играти у самосталном начину играња.

Продаја игре Хитмен из 2016. године није испунила очекивања, што је навело издавача Square Enix да је прода компанији IO Interactive, који је постао независни студио након куповине менаџмента. Суочен са ограниченим током новца, студио је отпустио скоро половину својих запослених и морао смањити обим наставка, чији је развој био око 25% довршен. С обзиром да је основни оквир већ био створен с претходном игром, развој Хитмен 2 је био бржи него обично и трајао је око двадесет и један месец. Епизодни модел прве игре је напуштен, а Хитмен 2 је објављен као пуна верзија. IO Interactive је подржао игру додатним садржајем након њеног изласка, укључујући две плаћене мапе и бесплатне мисије за бег.

Хитмен 2 је објављен у новембру 2018. године од стране Warner Bros. Interactive Entertaiment за PlayStation 4, Windows и Xbox One, а у септембру 2020. године од стране IO Interactive за платформу Stadia. Добио је углавном позитивне рецензије, са већином критичара који су га видели као побољшање у односу на претходника, хвалећи разнолике локације, дизајн песковника, побољшања игривости, хумор и опције за убиства. Међутим, прича и мултиплејер модови су добили мешане рецензије. Хитмен 2 је надокнадио трошкове развоја, али његово објављивање током гужве на тржишту негативно је утицало на продају. Хитмен 3, закључак трилогије Свет атентата, објављен је у јануару 2021. године.

Гејмплеј[уреди | уреди извор]

Као и прва игра у серијалу Свет атентата, Хитмен 2 је игра тајног дејства која се игра из трећег лица.[1] Играч преузима контролу над Агентом 47, убицом чије су мете распршене широм света. Игра има осам мисија постављених у Hawke's Bay, Нови Зеланд; Мајами, Флорида; село у Колумбији; сиротињске четврти Мумбаја, Индија; предграђе Вермонта, названо Витлетон Крик; и фиктивно острво на северном Атлантику, названо Sgàil, смештено у поморским границама Шкотске. Игра садржи и додатни садржај за преузимање (ДЛЦ): нову локацију у банци у Њујорку и одмаралиште на Малдивима.[2] Играчи могу преузети све делове Хитмена ако поседују игру или су купили садржај као ДЛЦ, што укључује промене у игрању из Хитмен 2 и омогућава играње Хитмена са побољшаном оптимизацијом Хитмен 2.[3] Свака локација у игри је слична окружењу песка у коме играчи истражују. Играчи ће морати да разумеју распоред мапа како би препознали прилике за инфилтрацију.

[4]Структура играња и дизајн су углавном слични онима из Хитмена (2016). Играчи користе разно ватрено оружје и справе како би елиминисали своје мете и могу користити тактике тајног дејства, будући да је Агент 47 рањив у борби.[5][6] Лешеви мртвих мета морају се сакрити како би се избегло откривање. Алтернативно, играчи могу истраживати било коју локацију и прислушкивати разговоре како би открили "приче мисија", које су унапред осмишљени низови мисија који помажу Агенту 47 да одреди локацију и рутину мета и открије неконвенционалне могућности за инфилтрацију или убијање.[7][8] Убиства се могу камуфлирати као случајна смрт.[9] Приступ неким деловима игре је ограничен; играчи морају добити приступ добијањем маске, било онеспособљавањем неигривих ликова (baci-ова) или проналажењем маски негде на мапи. Агент 47 може користити "инстинкт режим" да идентификује локације циљева.[10]

Као и у претходним играма серијала, од 47 се очекује да се уклопи у околину прилагођавајући се њеним друштвеним нормама и правилима. Уведене су неке измене које олакшавају игру. Вештачка интелигенција која контролише NPC-ове ће приметити Агент 47 кроз рефлексије у огледалима.[11] Режим слике у слици обавештава играче о дешавањима која се одвијају на другим деловима нивоа.[12] Режим инстинкта показује видно поље сигурносних камера.[13] Агент 47-ову актовку може да користи да би кријумчарио ватрено оружје на локацију[14], а може користити и вегетацију да се сакрије од непријатеља и стопи се са масом[15]. Како играчи завршавају мисије и изазове, зарађују искуствене поене (XП) и нивое мајсторства који откључавају нове почетне локације и предмете када поново играју ниво. Не-смртоносни напади, достизање циљева, случајни и непримећени убиства и ефикасност, доприносе бодовима и XП које играчи зарађују. Постигнућа играча се затим објављују на ранг листи.[16]

Ескалације су мисије које се састоје из више фаза. Након што играч заврши сваки ниво, откључава се следећи ниво који повећава тежину додавањем додатних циљева или захтева (као што су одређене маске или методе убијања). Бегунски циљеви су мисије за убиство са временским ограничењем које се могу завршити само једном. У режиму убиства, играчи могу додељивати циљеве за убиство, постављати захтеве за њихова убиства и делити своје мисије са другим играчима. У режиму снајперисте, играчи морају елиминисати циљеве са дистанце снајперском пушком у року од 15 минута. Као и у главној кампањи, NPC-ови реагују на играчеве акције и свака мапа нуди бројне прилике за убиство. Овај режим се може играти сам или са другим играчима који контролишу ликове Стона или Најта, ликове опремљене шок таласном муницијом и муницијом за пробијање зидова, респективно.[17] [18] Гоуст Мод је конкурентни, мултиплејер режим у којем два играча трче један против другог како би елиминисали мете за убиство.[19] Играчи почињу у истој локацији без опреме. Два играча не могу директно да комуницирају један с другим, али могу видети аватара другог играча и добити обавештење када други играч изврши одређене радње. Они такође деле циљ и "гоуст" сандуке који садрже костиме и оружја које играчи могу користити. Играчи који последњи пронађу сандуке могу добити инфериорну опрему. Ако играч елиминира циљ, други играч ће имати 20 секунди да елиминише свој циљ у свом свету. Успешно елиминисање циља доноси један поен; играч који први сакупи пет поена побјеђује у игри. Играчи губе поен ако убију лик који није мета.[20]

Плот[уреди | уреди извор]

Након догађаја из игре Хитмен, Агент 47 креће у потрагу за мистериозним "Клијент из сенке" за Провиденс организацију, тајним савезом извршних директора, политичара и индустријалаца који заједнички имају политички, војни и економски утицај на глобалном нивоу. Послодавац 47, Међународна агенција за уговорене послове (ИЦА), склопио је несигурни савез са Провиденс организацијом како би зауставили Клијента из сенке чија дела изазивају светску панику, а 47 се сложио да ће помоћи у замену за откривање његове заборављене прошлости. Почиње тако што убија Алму Реyнард, једну од кључних помоћника Клијента из сенке, у њеном дому у Новом Зеланду, а потом и дефекторе Провиденца Роберта и Сиеру Кнокс на тркачкој стази у Мајамију. У међувремену, лидери Провиденца су љути због убистава неколико CEO-а и пословних магната повезаних са групом. Клијент из сенке је званично идентификован као Лукас Греј, бивши Провиденсов шеф обезбеђења који с хакером Оливијом Хал из свог скровиште у Централној Европи ради на сопственим плановима и тражи људе да му помогну у његовој мисији уништења Провиденца.

У Колумбији, 47 убија Рика Делгада, Жорж Франка и Андреа Мартíнеза, вође нарко картела који су користили своју мрежу шверца и пословне везе како би подржали Греја и његову милицију. Агент 47-а контакт особа, Диана Бернвуд, обавештава Провиденс о успеху мисије док посећује гробове своје породице у Сурију, Енглеска. Флешбекови приказују како је сведочила убиству својих родитеља у експлозији аутомобила. Греј и његов тим руше седиште корпорације Етер Биотек у Јоханесбургу, убијају CEO-а и краду непознат предмет, док његова полиција користи отмицу као средство да открије постојање Провиденса. У Мумбајиу, 47 разбија источну ћелију полиције тако што идентификује и елиминише Грејевог најближег помоћника, Вазир 'Мелтром' Кејла, и двоје његових сарадника, Вању Шах и Давуд Рангана, који су били одговорни за смрт једног CEO-а Провиденса.

47 прати Грејев траг до Румуније и проналази га у психијатријској установи где је створен од стране доктора Орт-Меyера. Греј открива да је и он генетски инжењерски клон створен од стране Орт-Меyера, некада познат као Субјект 6, и подсећа 47 на њихово некадашње пријатељство и заклетву да ће се осветити онима који су их претворили у убице. Греј открива да је Орт-Меyер био члан Провиденса, којим, како каже, управљају три члана руководства, "Партнери", и њихов заменик, "Константа". Након што је план Греја и 47 да убију Партнере пропао, он је успео да побегне, али је 47 ухваћен и избрисане су му се успомене. Греј покушава да ухвати Константу, једину особу која зна идентитет Партнера. Међутим, једини траг који има је 47-ово знање о идентитету првог Константа од посете Орт-Меyеру пре деценија. Греy открива да је предмет који је украо у Јоханесбургу антидот који би могао да ублажи губитак 47-ових сећања. Дијана се првобитно невољно слаже да ради с Грејем јер ИЦА не бира стране, али се на крају повинује 47-овој жељи да помогне Греју.

Након узимања антидота, 47 се сећа да је први Констант био КГБ шпијун по имену Јанус. Како би избегли откривање од стране ИЦА и Провиденса, Дијана подноси лажни извештај у коме представља Јануса као Клијента из сенке и тврди да је Греј његов подређени, дајући 47 изговор да убије Јануса, који живи у Вермонту након пензионисања.

Након атентата на Јануса, 47 проналази доказе да се овај планирао састати са садашњим Константом на галама "Ark Society", плутократске организације коју је основао током свог мандата као Константа. Након што Халл лоцира галу на удаљеном острву у Северном Атлантику, 47 тамо путује како би ухватио Константа и убио Зое и Софију Вашингтон, новоименоване председнице "Ark Society"-ја, које свака поседују окидач за чип који ослобађа смртоносни отров у телу Константа када је компромитован.

Након мисије, Константа одводе на брод како би му хируршки уклонили отровни чип и како би га испитивали о идентитету партнера. Открива се да су партнери представници породица оснивача Провиденса - Инграм, Карлисла и Стајвзанта - и 47 и Греј крећу у потрагу за њима. Констант изазива Дајану тврдећи да она не зна све о 47, а последња сцена показује младог 47 под контролом Провиденса како убија Дајанине родитеље.

Садржај за преузимање (DLC)[уреди | уреди извор]

Како 47 и Греј почињу своју потрагу за партнерима, Диана им говори да је Халл недавно пронашао умрлице за сва три партнера, што доводи групу до закључка да су партнери лажирали своје смрти и планирају да наставе живети под новим идентитетима. Констант, изгледа несвестан овог плана, упућује 47 и Греј да прате њихове банковне рачуне, који их воде до банковне филијале у ЊуЈорк. 47 се инфилтрира у банку како би дошао до података и убио директора и запосленог у Провиденсу, Атина Савалас, како партнери не би открили губитак података.

Користећи податке из банке, Халл открива да су партнери плаћали велике накнаде ХАВЕН-у, твртки са Малдива која тајно ствара нове идентитете за богате криминалце. Да би Халл могао провалити у ХАВЕН-ове послужитеље, 47 се представља као клијент како би провалио на острвски ресорт твртке и елиминирао сувласнике ХАВЕН-а, Људмила Ветрова, Стивен Брадли и Тајсон Вилијамс, тако да не могу рестартовати приступ послужитељима сваких десет сати. Халл добива приступ ХАВЕН-овим датотекама о партнерима и открива да контролне деонице које чине кичму Провиденса нису додељене новим идентитетима партнера, већ Константу под псеудонимом Артур Едвардс. Диана жури проверити Константа, али схваћа да је побјегао. Халл сазнаје где се налазе партнери и обавештава 47 и Греја, који се припремају да их проналазе, што доводи до догађаја у игри Хитмен 3.

Развој и издавање[уреди | уреди извор]

Реструктурирање у организацији IO Interactive[уреди | уреди извор]

Хитмен 2 је развила данска видео-играчка компанија IO Interactive. Претходна игра је објављена у епизодном облику и била је хваљена од стране критичара, али није достигла очекивања продаје Square Enix-а. Тим је почео развијати наставак који би укључио онлајн режиме и више функција у игри, експериментисајући с новим механикама. Док су се припремали за производњу игре, Square Enix је у мају 2017. године објавио да IO Interactive продаје како би се фокусирао на друге студије.[21] Док је Square Enix преговарао с потенцијалним купцима студија, IO Interactive постао је независан након управљачког откупа. [22]IO Interactive, који је имао око 200 запослених, био је присиљен да отпусти 40% радне снаге због ограниченог прилива готовине. Развој Хитмен 2 је био око 25% завршен[23].

Након аквизиције, IO Interactive је посједовао интелектуално власништво (ИП) Хитмена и одлучио је понудити прву епизоду као бесплатну верзију за играње. Број играча готово се утростручио, а велики број њих купио је пуну игру, што је осигурало стабилан приход за студио. Због ограничене радне снаге, тим је морао ограничити опсег наставка и многе планиране значајке су отказане. Развој Хитмен 2 напредовао је брзо захваљујући темељу Хитмен (2016), који је првобитно осмишљен као платформа названа World of Assassination како би омогућио развојном тиму додавање садржаја. Касни успех Хитмена помогао је IO Interactive да докаже да постоји потражња за овом врстом игре, а студио је осигурао додатно финансирање за производњу игре.[24] Warner Bros. Interactive Entertainment потписао је за објављивање наставка након сарадње с IO Interactive на дефинитивном издању Хитмена.[25] Игра је проглашена златном 27. септембра 2018. године.[26]

Дизајн и прича[уреди | уреди извор]

Студио IO Interactive је првобитно планирао да у игру укључи пет великих мапа, али су се касније одлучили за шест мапа, од којих су неке мање у обиму.[27] Локације игре су одабране рано у развоју игре; свака мапа је додељена "тиму за праћење" који је био одговоран за дизајн нивоа, циљеве и прилике. Као и у оригиналном Хитмену, у овој игри постоје две врсте нивоа: "тврђаве" - подручја која играч мора да инфилтрира - и "слуг куће", нивои са кружним дизајном у којима се играчи охрабрују да истраже периметарска подручја.[28][29] Тим је посетио Малдиве и Мумбаи како би осигурали да су локације у игри аутентичне. Према тиму, њихова намера није била да створе тачну верзију ових локација, већ да "изазову мирисе, укусе и звуке ових места." [30]Један од принципа дизајна био је да свака мапа садржи просторе с којима се играчи могу упознати, али и пружање елемента изненађења приказивањем операција које се обично обављају у тајности. На пример, играчи се могу прерушити да би ушли у делове банке који су забрањени јавности. IO је експериментисао са два етаблирана дизајна. Мумбаи, на пример, је обрнута тврђава у којој играч мора да идентификује и елиминише непознатог цивила у јавном подручју. Тимови су морали да одлуче о предметима који се појављују на сваком нивоу. Предмети и одевне комбинације обично су подељени у одређене предмете који се користе за мисије и предмете који су дизајнирани да се уклопе у естетику сваке мапе.[31] Хитмен 2 је додао регионалне додатке многим својим мапама, попут нивоа у Мумбају и Колумбији[32].

IO Interactive је описао Мајами као "највећи ниво који смо икада направили" у интервјуима пре изласка игре, наводећи да има "скоро 2000 NPC-ева у гомили."[33][34] Идеја мисије била је привлачна девелоперима, јер игре постављене на трке обично терају играча да трчи, док би ова мисија играчима омогућила да истражују све остало, попут боксова и трибина.

Разматрали су да ли би Сиера Кнокс требало да победи трку аутомобила подразумевано, али су на крају одлучили да је пусте да изгуби тако да играчи сами одлуче да ли желе да јој помогну да победи или не, повећавајући тако слободу играча и пружајући осећај поетске правде. Трка се завршава након око 20 минута, након чега Кнокс почиње да се шета по ВИП делу, отварајући нове могућности за убиства. Међутим, уместо да играчи морају да чекају, развијене су опције које омогућавају играчима да раније заврше трку и контролишу распоред нивоа. Мапа је подељена на два дела, са стазом у средини, а сваки део фокусиран на један од два циља. Због тога су дизајнери нивоа провели много времена тражећи начине како играчи могу да пређу стазу, попут коришћења надвожњака и подземних пролаза.[35]

Ниво банке у ДЛЦ-у за Њујорк је првобитно био дизајниран са споредним ликом Фабиан Манном као метом и Атеном Савалас, али IO није био сигуран шта да уради са сефовима у нивоу или шта да стави у њих. Коначно су одлучили да Ман не буде мета и уместо тога да се приступ сефу постави као циљ нивоа. Да би избегли ситуацију попут мисије "Сапиенза" у Хитмену, где су играчи осећали да су принуђени да иду у лабораторију сваки пут да би уништили вирус, IO је одлучио да играчи одлуче да ли ће се пробити до сефа или прикупити серију дискова које носе разни ликови (укључујући Мана и Саваласа)[36]. Овај концепт је касније поново искоришћен за ниво Дартмор у Хитмену 3.

Док је Хитмен служио као уводно поглавље у серији World of Assassination, прича у Хитмен 2 има већу улогу и више је структурирана.[37] Хитмен је описан као "крими трилер новца високих звања", док се Хитмен 2 фокусира на егзцентричне ликове и "стари новац" инспирисан тајним друштвима. Већина радње одвија се унутар нивоа и током игре, а исечци служе углавном да повежу заплете приче[38]. Одбијање епизодног модела омогућило је IO Interactive-у да представи конкрентнију причу, јер играчи често заборављају наративне елементе док играју Хитмен због ретког распореда издавања. Као и у првом делу, Агент 47 је лик са празним статусом, а прича је углавном вођена од стране његовог руковаоца Дијане Бернвуд и Лукаса Греја, који имају своје емоције, мотивације и циљеве. Њихово присуство омогућава Агенту 47 да се постепено развија као лик и доноси промене. [39]Главна прича је написана да мотивише играче да елиминишу циљеве[40]. Мисије у Хитмен 2 су биле намењене да подстакну играче да испробају нове функције играња, алате и костиме, пружајући додатни садржај приче.[41] Развојни тим је се побринуо да игра има прави тон, тако што су глумицу Алму Рејнард (циљ из прве мисије у Новом Зеланду) заменили зрелијом глумицом и дали јој нову одећу након што је оригинална верзија звучала "премладо" да би се избегла игра "превише језивог или сексуалног предаторства".[42]

Игра садржи доста црног хумора; рана реклама за игру је приказивала Агенту 47 како туче NPC-ове рибом.[43] Према Маркусу Фридлу, извршном продуценту игре, "ово парче хумора је кључни део ДНК Хитмена."[44] Дејвид Бејтсен, који даје глас Агенту 47, на почетку је сматрао неке дијалоге апсурдним, али је научио да их цени након што је разумео како функционишу прича мисија. Према Бејтсену, Агент 47 је стручњак за облачење, али лош глумац. Њему је наређено да не мења нагласак када се преруши у другу личност, и своје реплике је изговарао на "очаравајуће дрвен начин".[45]

Маркетинг и ажурирања након лансирања[уреди | уреди извор]

Warner Bros. је најавио Хитмен 2 7. јуна 2018. године.[46] Игра није пратила модел епизодног издања свог претходника након што су девелопери добили негативне повратне информације од играча прве игре.[47] Играчи који су претходно наручили игру добили су одмах приступ режиму Снајпер Асасин. У јулу 2018. године, IO Interactive је објавио конкурс за играче Снајпер Асасина; три најбоља играча са највишим резултатима добили су прилику да њихово име и лик буду укључени у пост-лансирање садржај игре.[48] Хитмен 2 је широм света пуштен у продају 13. новембра 2018. године за PlayStation 4, Windows и Xbox One,[49] иако су они који су претходно наручили златно издање игре добили приступ игри четири дана раније.[50] 1. септембра 2020. године, IO Interactive је објавио Хитмен 2 за Google Stadia.[51] Први ниво је постао доступан бесплатно 27. фебруара 2019. године[52].

IO Interactive је обимно подржао Хитмен 2 са ДЛЦ-ом, редовно додајући ескалационе задатке, пакете изазова и неухватљиве циљеве у игри. Сеан Бин је тумачио први неухватљиви циљ игре, Марка Фабу, на мапи у Мајамију. Ова мисија, названа "Бесмртан", објављена је 18. новембра 2018. године, недељу дана након изласка игре. 22. јануара 2019. године[53], привремени сезонски догађај Снежни Фестивал додат је на мапу Хокаидо из Хитмена, која је касније стално додата у децембру исте године.[54] Јединствени ескалациони задатак за Ноћ вештица, назван "Милска занимација", објављен је у октобру 2019. године. Игра је објављена у октобру 2019. године[55].

Игра је патила од раног бага названог "Кофер са самонаводењем", који би се активирао када би се кофер бацио на циљ; кофер би се вртио и полако летио према циљу чак и ако се циљ кретао у нивоу. "Хоминг" понашање је намерна функција свих бачених физичких предмета у Хитмену, али брзина је била необична.[56] IO је закрпио игру и девелопери су потврдили баг и додали посебан предмет, извршни куфер MKII, који враћа спору брзину лета. Чланак је објављен 8. августа 2019. као део "Најбољи сценарио" пакета изазова[57].

Након првобитног издања игре, најављена су два плаћена проширења, свако са новим локацијама, мисијама, костимима и оружјем. Прво проширење је додало нову главну мисију у банци у Њујорку 25. јуна 2019, као и две мисије "специјалних циљева" са једним циљем на варијацијама мапа Мумбаија и Колумбије.[58] Нова мапа снајпер асасин, назван Ханту Порт у Сингапуру, објављен је као део првог проширења 26. марта 2019.[59] Друго проширење је додало још једну главну мисију на Хавенском острву у Малдивима и још две посебне мисије у Мајамију и Витлетон Крику 24. септембра 2019.[60] Поред тога, још једна мапа за снајперисте у затвору на Сибиру објављена је 30. јула 2019.[61] Мисије у банци и на Хавенском острву настављају причу главне кампање Хитмен 2.

Однос према јавности[уреди | уреди извор]

Критике[уреди | уреди извор]

Према агрегатору рецензија Metacritic, Хитмен 2 је добио "опште позитивне" оцене критичара.[62][63][64] Критичари се слажу да се игра није

значајно одмакла од формуле својих претходника, али су позитивно оценили целокупан гемплеј и његова побољшања.[65][66][67] Неки гејминг новинари су рекли да је епсизодни модел Хитмена помогао играчима да детаљно истраже сваки ниво и да су разочарани што IO Interactive није наставио са овом стратегијом за Хитмен 2.[68]

Дизајн Хитмена 2 је добио критичарске похвале. Phil Savage из PC Gamer похвалио је пет од шест мапа игре, описујући их као "велике" и "сложене". Додао је да је квалитет мапа више конзистентан него у првом делу игре. Међутим, рекао је да Хитмен 2 није много експериментисао са формулом и да једноставно "примењује познате принципе дизајна".[69] Едмон Тран, који пише за GameSpot, описао је мапе као "преплављујуће на најбољи могући начин" и истакао Мумбаи као једну од најзапаженијих мапа у игри. Многи критичари су похвалили разноврсност мапа,[70] које се одвијају на визуелно јединственим локацијама са својим сопственим ликовима и путевима.[71][72] Caty McCarthy из USgamer је похвалила IO због савршеног обављања посла на основу формуле успостављене у претходнику и рекла да сви нивои одговарају квалитету Сапиензе, који је широко препознат као најбоља мапа Хитмена.[73] Крис Картер из Destructoid-а се сложио, рекавши да је Хитмен 2 огромна збирка загонетки које се траже решења кроз вишеструка играња.[74] Legacy садржај је добио похвале за увођење нових играчких прилагођавања старијих нивоа Хитмена.[75][76]

Гемплej је добио углавном позитивне критике. Неки критичари сматрају да игра играчу нуди превише инструкција, што отежава органско истраживање и откривање креативних убистава.[77][78] Саваге се свидео гамеплеј, али је сматрао да познати проблеми серијала нису решени.[79]Тран се свидео основни гемплеј, споро откривање локације и њене приче. Док је играње засновано на испробавању и грешкама, рекао је да игра постаје узбудљивија када план играча не успе и присиљава их да импровизују.[80] Ryan McCaffery из IGN-а похвалио је девелопере због тога што су играчима омогућили слободан приступ њиховим циљевима и свидео му се садржај мисија који пружа незаборавне и јединствене тренутке играња, као и то што успешна убиства постају задовољавајуће искуство играња.[81] McCarthy је похвалио дијалог мисија, описујући га као "оштрији и смешнији", и додао је да сценарио "додаје луду забаву Хитмен универзуму"[82]. Многи критичари су се сложили да играчи могу разумети сложености система игре и доступност опција које им се нуде само поновним играњем игре.[83][84][85] Такође су била цењена и мања прилагођавања игре која је IO Interactive додала.[86][87][88]

Гоуст мод је добио подељене оцене; неки критичари су рекли да његов дизајн не одговара добро спором, методолошком игрању у кампањи за једног играча.[89][90][91] Међутим, неки критичари су рекли да је то забавно и задовољавајуће искуство.[92][93] Неки критичари су изразили разочарање што је Снајпер Асасин имао само једну мапу при лансирању.[94][95]

Прича игре је добила мешовите оцене. McCaffery је био разочаран главном причом; назвао ју је "апсурдно глупом" и лоше представљеном, рекавши да је покушај игре да истражи Агент 47-ову позадину лош као и у филму Хитмен из 2007.[96] Брад Шумејкер, који пише за Giant Bomb, сматрао је да је главна прича изненађујуће занимљива; описао ју је као "напет међународни трилер мачке и миша" и ценио причу због повећања улога и решавања мистерија прве игре. Међутим, сложио се да игра нема продукциони квалитет Хитмен-а, што је видљиво по недостатку цут-сцена.[97] У Хитмен 2, филмске цут-сцене су замењене статичним сликама и гласовима.[98] Џеф Марчиафава, који пише за Game Informer, рекао је да су секвенце приче "јефтине и разочаравајуће", посебно с обзиром на то да је прва игра имала раскошно продуциране видеозаписе и инжењерску графику.[99]

Продаја[уреди | уреди извор]

Хитмен 2 се појавио на десетом месту на УК продајној листи за све формате[100], а објављен је у такмичарској недељи која је такође видела објављивање игара као што су Pokémon: Let's Go, Spyro Reignited Trilogy и Fallout 76.[101]У Јапану, PlayStation 4 верзија је продала 10.162 примерака, чиме је постала пета најпродаванија игра у земљи.[102] CEO компаније IO Interactive, Хакан Абрак, рекао је да је објављивање игре тако близу другим блокбастер насловима као што је Red Dead Redemption 2 негативно утицало на продају игре.[103] Међутим, Хитмен 2 је брже вратио трошкове развоја него Хитмен.[104]

Награде[уреди | уреди извор]

Хитмен 2 је био номинован за игру године на Steam Awards 2018.[105] Назван је Најбољом "stealth" игром године на Глобалним наградама за игре 2018.[106] Игра је такође била номинована у категоријама "Game, Franchise Adventure" и "Control Design, 3D" на NAVGTR наградама.[107] Давид Батесон је био номинован за "Изванредан лик у видео играма, Најбољи Воисовер" на наградама "Outstanding Video Game Character, Best Voiceover" 2019. године за своју изведбу као Агент 47 у Хитмен 2. Игра је такође била номинована за "Најбоља Нарација" на наградама Society of Voice Arts And Sciences Awards 2019.[108]

Наставак серијала[уреди | уреди извор]

Хитман 3, наставак Хитман 2 и завршни део World of Assassination трилогије, је релисан у јануару 2021. године. Издао га је ИО Интерактив.[109] Због тога што наставак не укључује компетитивне онлајн модове, IO Interactive је угасио сервере за Хитман 2 31. августа 2021. Иако се Снајпер Асасин може играти без интернета, Гоуст мод и онлајн аспект Снајпер Асасина постали су неприступачни након што су сервери угашени.[110] Амброс Острво, које је додато бесплатно у Хитман 3 26. јула 2022. године, дешава се током догађаја у Хитман 2, на Витлтон Крик и острву Сгаил мисијама. [111][112] Игра је пуштена 26. јула 2022. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ McKe, Kirk; Contributor (2018-07-03). „Hitman 2 shows you a grid on the floor where security cameras are looking”. VG247 (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  2. ^ Contributor, Matthew Castle; Castle, Matthew (2021-01-29). „Every level from Hitman 1, 2 and 3 ranked”. Rock, Paper, Shotgun (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  3. ^ „All 6 Hitman levels will be remastered as Hitman 2 DLC”. PCGamesN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  4. ^ Gilliam, Ryan (2018-11-16). „The two ways we play Hitman”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  5. ^ „The Best Unlockable Weapons and Gadgets in Hitman 2”. Paste Magazine (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  6. ^ „Hitman 2 Review - A Boy And His Briefcase”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  7. ^ published, Sam Loveridge (2018-06-18). „Hitman 2 is just like the last game, but that’s exactly what I want”. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  8. ^ Andy Kelly last updated (2021-01-25). „How to get into the Hitman games, and the best order to play them”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  9. ^ Favis, Elise. „Here Are The Most Peculiar Ways To Kill In Hitman 2”. Game Informer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  10. ^ Thier, Dave. „How To Play 'Hitman 2' The Right Way”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  11. ^ „Hitman 2’s AI can spot your reflection in mirrors”. PCGamesN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  12. ^ Sarkar, Samit (2018-09-05). „You’ll have to be even more careful in Hitman 2”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  13. ^ Thier, Dave. „How To Play 'Hitman 2' The Right Way”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  14. ^ Vazquez, Suriel. „Hitman 2 Preview - Retaining The Same Murderous Flavor In A New Locale”. Game Informer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  15. ^ Contributor, Brendan Caldwell; Caldwell, Brendan (2018-07-27). „Hitman 2’s crowd-skulking is quiet but effective”. Rock, Paper, Shotgun (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  16. ^ published, Samuel Roberts (2018-11-20). „I've started a Hitman 2 leaderboard war I cannot win”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  17. ^ „Hitman's Sniper Assassin Mode is a Deadly Puzzlebox”. Kotaku (на језику: енглески). 2018-06-08. Приступљено 2023-05-14. 
  18. ^ MacGregor, Collin (2018-06-07). „Hitman 2 Sniper Assassin is Deep, Fun, and Full of Potential”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  19. ^ Fogel, Stefanie (2018-10-12). „Competitive 1V1 Multiplayer Ghost Mode Coming to ‘Hitman 2. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  20. ^ published, Zoe Delahunty-Light (2018-10-12). „If you’re sick to death of battle royale, rejoice because Hitman 2’s Ghost Mode multiplayer is a thrilling 1v1 assassination race”. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  21. ^ Sarkar, Samit (2017-05-11). „Square Enix drops Hitman developer IO Interactive”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  22. ^ Editor-in-Chief, James Batchelor (2017-11-22). „"It's not Hitman without IO": Why Square Enix set the franchise free”. GamesIndustry.biz (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  23. ^ The Fall & Rise of Hitman | Noclip Documentary (на језику: српски), Приступљено 2023-05-14 
  24. ^ The Fall & Rise of Hitman | Noclip Documentary (на језику: српски), Приступљено 2023-05-14 
  25. ^ Barton, Seth (2022-06-17). „Calling the shots: How Hitman 2 made the move to Warner Bros”. MCV (на језику: енглески). ISSN 1469-4832. Приступљено 2023-05-14. 
  26. ^ published, Samuel Roberts (2018-09-27). „Hitman 2 has gone gold”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  27. ^ The Fall & Rise of Hitman | Noclip Documentary (на језику: српски), Приступљено 2023-05-14 
  28. ^ How the Simulation of a Hitman Level Works (на језику: српски), Приступљено 2023-05-14 
  29. ^ updated, Joseph Knoop last (2019-03-20). „How the creators of Hitman use social science to design perfect murder playgrounds”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  30. ^ Andy Kelly last updated (2021-01-27). „How IO made the Hitman trilogy, its stealth masterpiece”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  31. ^ Revealing the Tricks Behind Hitman's Level Design (на језику: српски), Приступљено 2023-05-14 
  32. ^ Revealing the Tricks Behind Hitman's Level Design (на језику: српски), Приступљено 2023-05-14 
  33. ^ „Hitman 2 interview: How you’ll knock out targets in giant crowds”. VentureBeat (на језику: енглески). 2018-06-21. Приступљено 2023-05-14. 
  34. ^ „Hitman 2 developer interview: 'Miami is the biggest level we have ever done'. Shacknews (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  35. ^ Making Hitman 2's Best Level (на језику: српски), Приступљено 2023-05-14 
  36. ^ Revealing the Tricks Behind Hitman's Level Design (на језику: српски), Приступљено 2023-05-14 
  37. ^ The Fall & Rise of Hitman | Noclip Documentary (на језику: српски), Приступљено 2023-05-14 
  38. ^ Sarkar, Samit (2018-11-07). „How Hitman 2’s changes are designed for its bigger, deeper levels”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  39. ^ Redesigning Hitman's Agent 47 (на језику: српски), Приступљено 2023-05-14 
  40. ^ published, Zoe Delahunty-Light (2018-10-08). „Hitman 2 isn’t just about killing: get ready to find out even more about Agent 47’s past”. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  41. ^ Stark, Chelsea (2018-06-18). „Hitman 2 is still as weird as ever”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  42. ^ „Deep Dive into HITMAN 3 - Game Informer”. Hitman Forum (на језику: енглески). 2020-12-23. Приступљено 2023-05-14. 
  43. ^ McKe, Kirk; Contributor (2020-06-25). „Hitman 3 will be “more mature, serious, darker” and probably won’t let you slap a man with a fish”. VG247 (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  44. ^ Stark, Chelsea (2018-06-18). „Hitman 2 is still as weird as ever”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  45. ^ Andy Kelly last updated (2021-02-25). „David Bateson on 20 years of playing Hitman's Agent 47: 'He's my best friend!'. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-14. 
  46. ^ Gartenberg, Chaim (2018-06-07). „Hitman 2 will introduce co-op assassinations this November”. The Verge (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  47. ^ Writer, Rebekah Valentine Senior Staff (2018-09-06). „IO Interactive focusing on serving players, not games-as-a-service”. GamesIndustry.biz (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  48. ^ Khan, Imran. „Hitman 2 Competition Makes You A Target For Agent 47”. Game Informer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  49. ^ published, Connor Sheridan (2018-06-07). „Hitman 2 has a release date and a cool pre-order bonus: a co-op sniping game out now”. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  50. ^ published, Fraser Brown (2018-11-07). „Here are Hitman 2's release date timings”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  51. ^ „Hitman and HITMAN 2 coming to Stadia on September 1, HITMAN 3 coming in January 2021”. Gematsu (на језику: енглески). 2020-07-14. Приступљено 2023-05-15. 
  52. ^ Andy Chalk published (2019-02-26). „Hitman 2's first mission is now free for everyone”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  53. ^ „You can now hunt down Sean Bean as Hitman 2's first Elusive Target”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2018-11-21. Приступљено 2023-05-15. 
  54. ^ Sarkar, Samit (2019-01-21). „Wintry Hitman 2 update lets Agent 47 throw snowballs in Japan”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  55. ^ „Hitman 2: Halloween Event - How To Complete The Mills Reverie | Secret Rewards Guide”. Gameranx (на језику: енглески). 2019-10-22. Приступљено 2023-05-15. 
  56. ^ published, Tyler Wilde (2018-11-13). „I can't stop laughing at Hitman 2's homing briefcase”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  57. ^ Good, Owen S. (2019-08-03). „Hitman’s heat-seeking briefcase is officially a weapon in the next update”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  58. ^ Gilliam, Ryan (2019-06-24). „Hitman 2’s first expansion takes Agent 47 to New York”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  59. ^ Contributor, Dominic Tarason; Tarason, Dominic (2019-03-26). „Hitman 2 goes sniping at Hantu Port in its first paid DLC level”. Rock, Paper, Shotgun (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  60. ^ „Hitman 2 gets tropical next week in new Maldives resort DLC, Haven Island”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2019-09-19. Приступљено 2023-05-15. 
  61. ^ „Hitman 2's off to Siberia this week in new Sniper Assassin map”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2019-07-29. Приступљено 2023-05-15. 
  62. ^ „Hitman 2”. Metacritic (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  63. ^ „Hitman 2”. Metacritic (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  64. ^ „Hitman 2”. Metacritic (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  65. ^ Contributor, Dave Meikleham (2018-11-08). „Hitman 2 review: assassinating sequel delivers killer ideas in spades”. VG247 (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  66. ^ updated, Sam Loveridge last (2018-11-08). „Hitman 2 review: “Feels like an expansion pack, rather than a real sequel. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  67. ^ Statt, Nick (2018-11-13). „Hitman 2 is the most refined and rewarding game in the series”. The Verge (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  68. ^ Kelly, Rosh (2018-11-14). „Why Hitman 2 Should Be Episodic”. GameRevolution (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  69. ^ published, Phil Savage (2018-11-08). „Hitman 2 review”. pcgamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  70. ^ „Hitman 2 Review - A Boy And His Briefcase”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  71. ^ „Hitman 2 review: A game that isn’t ashamed to be a game”. VentureBeat (на језику: енглески). 2018-11-08. Приступљено 2023-05-15. 
  72. ^ Marchiafava, Jeff. „Hitman 2 Review - A Worthy Investment For Expert Executioners”. Game Informer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  73. ^ Contributor, Dave Meikleham (2018-11-08). „Hitman 2 review: assassinating sequel delivers killer ideas in spades”. VG247 (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  74. ^ „Review: Hitman 2”. Destructoid (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  75. ^ Contributor, Dave Meikleham (2018-11-08). „Hitman 2 review: assassinating sequel delivers killer ideas in spades”. VG247 (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  76. ^ updated, Sam Loveridge last (2018-11-08). „Hitman 2 review: “Feels like an expansion pack, rather than a real sequel. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  77. ^ Marchiafava, Jeff. „Hitman 2 Review - A Worthy Investment For Expert Executioners”. Game Informer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  78. ^ published, Phil Savage (2018-11-08). „Hitman 2 review”. pcgamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  79. ^ published, Phil Savage (2018-11-08). „Hitman 2 review”. pcgamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  80. ^ „Hitman 2 Review - A Boy And His Briefcase”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  81. ^ McCaffrey, Ryan (2018-11-08). „Hitman 2 Review”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  82. ^ Contributor, Dave Meikleham (2018-11-08). „Hitman 2 review: assassinating sequel delivers killer ideas in spades”. VG247 (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  83. ^ McCaffrey, Ryan (2018-11-08). „Hitman 2 Review”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  84. ^ „Hitman 2 review - a surgical to the point of slender sequel”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2018-11-08. Приступљено 2023-05-15. 
  85. ^ updated, Sam Loveridge last (2018-11-08). „Hitman 2 review: “Feels like an expansion pack, rather than a real sequel. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  86. ^ „Hitman 2 Review - A Boy And His Briefcase”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  87. ^ McCaffrey, Ryan (2018-11-08). „Hitman 2 Review”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  88. ^ Nov. 16, Jan Ochoa |; 2018 2:21pm. „Hitman 2 Review”. Giant Bomb (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  89. ^ Nov. 16, Jan Ochoa |; 2018 2:21pm. „Hitman 2 Review”. Giant Bomb (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  90. ^ McCaffrey, Ryan (2018-11-08). „Hitman 2 Review”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  91. ^ Marchiafava, Jeff. „Hitman 2 Review - A Worthy Investment For Expert Executioners”. Game Informer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  92. ^ „Hitman 2 review - a surgical to the point of slender sequel”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2018-11-08. Приступљено 2023-05-15. 
  93. ^ updated, Sam Loveridge last (2018-11-08). „Hitman 2 review: “Feels like an expansion pack, rather than a real sequel. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  94. ^ updated, Sam Loveridge last (2018-11-08). „Hitman 2 review: “Feels like an expansion pack, rather than a real sequel. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  95. ^ Marchiafava, Jeff. „Hitman 2 Review - A Worthy Investment For Expert Executioners”. Game Informer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  96. ^ McCaffrey, Ryan (2018-11-08). „Hitman 2 Review”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  97. ^ Nov. 16, Jan Ochoa |; 2018 2:21pm. „Hitman 2 Review”. Giant Bomb (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  98. ^ „No One Warned Me About Hitman 2’s Cutscenes”. Kotaku (на језику: енглески). 2021-04-09. Приступљено 2023-05-15. 
  99. ^ Marchiafava, Jeff. „Hitman 2 Review - A Worthy Investment For Expert Executioners”. Game Informer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  100. ^ „Spyro sold more physical copies at launch than Fallout 76”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2018-11-19. Приступљено 2023-05-15. 
  101. ^ B2B, Christopher Dring Head of Games (2018-11-18). „Pokémon and Spyro top hyper competitive week at UK games retail”. GamesIndustry.biz (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  102. ^ „Media Create Sales: 11/12/18 – 11/18/18”. Gematsu (на језику: енглески). 2018-11-21. Приступљено 2023-05-15. 
  103. ^ Contributor, Alan Wen (2021-04-28). „How IO Interactive realised its full vision for Hitman's World of Assassination trilogy | GI Live Online”. GamesIndustry.biz (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  104. ^ „Hitman studio IO says it received ‘really attractive’ acquisition offers”. VGC (на језику: енглески). 2021-04-07. Приступљено 2023-05-15. 
  105. ^ „The Steam Awards 2018 Winners”. store.steampowered.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  106. ^ „Best Stealth Award Global Game Awards 2018”. www.game-debate.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  107. ^ „2018 Awards | NAVGTR” (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  108. ^ „2019 Nominees – Sovas” (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  109. ^ Editor, Stephany Nunneley-Jackson News (2020-06-25). „IO Interactive will self-publish Hitman 3”. VG247 (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  110. ^ Editor, Alice O'Connor Associate; O'Connor, Alice (2020-08-18). „Hitman 3 won't have Ghost Mode, and Hitman 2 is shutting down multiplayer servers”. Rock, Paper, Shotgun (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-15. 
  111. ^ „Hitman 3 Just Got A Free New Level, Which Rules”. Kotaku (на језику: енглески). 2022-07-27. Приступљено 2023-05-15. 
  112. ^ HITMAN 3 - Ambrose Island (Opening Cinematic) (на језику: српски), Приступљено 2023-05-15 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Званични веб-сајт