Макарије Коринтски

С Википедије, слободне енциклопедије
Макарије Коринтски
Макарије Коринтски
Лични подаци
Датум рођења1731
Место рођењаКоринт,
Датум смртиаприл 1805
Место смртиХиос,
Световни подаци
Празник17. април

Свети Макарије Коринтски је православни светитељ и епископ коринтски из 18. века.

Рођен је 1731. године у Коринту. Рођено име му је било Михаил. Потекао је из чувене византијске породице Нотараса, из које потиче и преподобни Герасим Кефалонијски. Као млад одлази у манастир Мега Спилеон (Велика Пећина) у дубини Пелопонеза. После тофа се враћа у Коринт, где је радио као учитељ. [1]

1764. године изабран је за епископа Коринтског.

По избијању руско-турског рата 1768. године, свети Макарије је био принуђен да се повуче на острво Закинтос, а затим у Кефалонију. Затим одлази на острво Идру у манастир Пресвете Богородице. Након завршетка рата, турске власти су забраниле повратак на своје епархије свим архијерејима који су у рату подржали руску страну. Иако није био умешан у рат, није могао да се врати у своју епархију и зато одлази на Свету Гору. На Светој Гору, у то време је био спор око начина и дана служења парастоса и примене кољива. Пошто је стао на страну кољивара био је протеран са Свете Горе.

Након тога, одлази на острво Хиос, а затим на Патмос. Тамо је неколико година радио као учитељ, а затим одлази у Смирну, где се упознао са Јованом Маврогордатом. Заједно су издали чувену збирку светоотачких подвижничких дела под именом Филокалија - Добротољубље.

Осим тога аутор је и бројних дела, од којих су сачувана: "Нови Луг" ("Неон Лимонарион"), "О честом причешћивању Светим Тајнама", и друге.

Умро је 17. априла 1805. године на острву Хиос.

Православна црква прославља светог Макарија 17. априла по јулијанском календару.

[2]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ The Philokalia: the complete text compiled by St Nikodimos of the holy mountain and St Makarios of Corinth, trad. du grec et édité par G. E. H. Palmer, Philip Sherrard et Kallistos Ware, vol. 1, Londres, Faber and Faber. 1979. ISBN 978-0-571-13013-9. стр. 11..
  2. ^ Свети преподобни Макарије Нотарас, епископ Коринстски