Манастир Светог Архангела Михаила у Ђурашевићима

С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Светог Архангела Михаила у Ђурашевићима
Основни подаци
ЈурисдикцијаМитрополија црногорско-приморска
Српска православна црква
Оснивање17. вијек
МестоЂурашевићи, Кртоли, Луштица
ДржаваЦрна Гора

Манастир Светог Архангела Михаила је женски српски православни манастир[1] Митрополије црногорско-приморске. Метох је манастира Михољска превлака.[2]

Манастирски храм је једнобродна грађевина оријентисана у правцу исток запад. Подигнута је у 17. вијеку на доминантном положају — на брду Бијелићи изнад Солиолског поља. Раније је храм био сеоска, парохијска црква, а касније је постао манастирска црква. Посвећена је чуду Архангела Михаила у Хони. Црква је грађена од камена и живописана је. Полијелеј је израђен у Русији. Изнад врата је (извана) живопис Архангела Михаила. Изнад њега је мали прозорски отвор, а на врху западног зида цркве је звоник на преслицу са једним звоном. Јужни и сјеверни зид имају по један прозор. У порти је гумно-видиковац са погледом на манастир Архангела Михаила на Острву цвијећа. Унутрашњу страну манастирског зида красе мозаици 4 светитеља.

Овај манастирски скит је био на мети грађевинских испектора. Донијели су рјешење о његовом рушењу иако се налази у највећој недођији. Од булдожера, манастирска здања су одбранили монаси и становници околних села, даноноћним стражама.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]