Масакр у Колумбајну

Из Википедије, слободне енциклопедије
Масакр у Колумбајну

Локација Колумбајн, САД
Мета Средња школа Колумбајн
Датум 20. април 1999.
11:19-12:08
Убијено 13
Рањено 24
Починиоц(и) Ерик Харис, Дилан Клеболд

Масакр у Колумбајну је био пуцњава у средњој школи Колумбајн у Колумбајну, Колорадо који се догодио 20. априла 1999. Два ученика - Ерик Харис и Дилан Клеболд - су том приликом напали ученике и особље, убивши 12 ученика и једног наставника и ранивши 21 ученика уз 3 која су повређена приликом покушаја бега из школе. Нападачи су након тога извршили самоубиство. Поред пуцњаве, сложени и планирани напад је укључивао постављање бомбе да се одвуче пажња ватрогасцима и школском обезбеђењу, боце са пропаном претворене у бомбу смештену у школској мензи, 99 експлозивних направа и подметање бомби у аутомобиле.

Овај догађај представља четврти највећи школски масакр у америчкој историји - иза масакра у школи у Бату 1927. године, масакра у Вирџинијском политехничком институту 2007. године и масакра на Универзитету Тексаса 1966. године, односно највећи у историји америчких средњих школа и најозбиљнији у низу пуцњава у школама који су се десили након тога.

Масакр је дубоко потресао и шокирао америчку јавност, с обзиром на своје размере, изненадност као и на околности у никада правилно разјашњене мотиве. Иако је мотив напада остао нејасан, лични дневници двојице извршилаца сведоче да су желели да њихова акција буде равна бомбашком нападу у Оклахома Ситију. Због тога је одмах постао тема бројних дебата, односно аргумент кога су користили противници америчког права на држање оружје. Расправе су се осим оружја тицала и свакодневнице америчких средњих школама, постојања клика, тинејџерске употребе антидепресива, разних супкултура као и утицаја интернета[1], музике, насилних филмова и видео-игара на америчку омладину.[2][3] Реакције америчке јавности непосредно након масакра се често наводе као школски пример моралне панике.

Масакр у Колумбајну је постао инспирација за бројна уметничка дјела, а међународној јавности је, између осталог, познат и по документарном филму Мајкла Мура Куглање за Колумбајн, награђеним Оскаром.

Референце[уреди]

  1. ^ Janelle Brown (23. 4. 1999.). „Doom, Quake and mass murder“. Salon Приступљено 24. 8. 2008.. 
  2. ^ „Lessons from Littleton (Part I)“ (на English). Independent School. National Association of Independent Schools. Archived from the original on 24. 5. 2012. Приступљено 24. 8. 2008.. 
  3. ^ "JonKatz" (26. 4. 1999.). „Voices From The Hellmouth“. Slashdot Приступљено 24. 8. 2008..