Маје

Из Википедије, слободне енциклопедије
Традиционална кућа народа Маја (Јукатан-Кобе)

Маје или народ/народи Маја су група америчких домородачких народа јужног Мексика и северне Централне Америке. Израз Маје се користи да опише све народе ове регије који деле сличан језик и културу, иако сваки од њих има и сопствене особености.

Маје имају историју и културу која је стара око 3000 година, а врхунац је достигла у класичном периоду од 300. до 900. године нове ере. За разлику од популарног веровања, култура Маја није нестала после шпанског освајања, већ и данас живи међу народом.

Процењује се да данас на простору јужног Мексика и Средње Америке живи 6 милиона Маја, и то у мексичким државама Јукатан, Кампече, Кинтана Ро, Табаско и Чиапас, као и у средњеамеричким државама Белизе, Гватемала и западним деловима Хондураса и Салвадора.

Највећи број Маја настањује полуострво Јукатан. Они се не деле међу собом на племена, за разлику од Маја на висоравнима Гватемале. Најтрадиционалније племе Маја су Лакандонске Маје, које су вековима живеле изолован живот у џунглама.

Постоје 44 различита језика Маја, од којих су данас највише у употреби мајатан на Јукатану и језик киче у Гватемали.

Цитати[уреди]

Викицитати „Ми нисмо митови из историје, рушевине у џунгли или зоолошким вртовима. Ми смо људи и тражимо поштовање, нећемо да будемо жртве нетолеранције и расизма.“
(Ригоберта Менчу (припадница народа Маја и добитник Нобелове награде за мир))

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :