Мегатренд универзитет

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мегатренд универзитет

Лого факултета

Мегатренд универзитет
Мегатренд универзитет

Датум оснивања 1989.
Тип приватни
Седиште Београд (Застава Србије Србија)
Ректор Проф. др
Слободан Пајовић
Број факултета 11
Студената око 26.000 (2010.)[1]
Запослених  ?
Наставног особља 500
Мрежно место www.megatrend.edu.rs

Мегатренд универзитет (пун назив: Мегатренд универзитет примењених наука) је систем академских институција посвећен преношењу образовања кроз примену најсавременијих наставних техника прихваћених у свету.

На факултетима Мегатренд универзитета организоване су специјалистичке и магистарске студије из више академских и научних дисциплина.

Универзитет је у првих 20 година рада, од 1989. до 2009. године, образовао више од 12.000 дипломираних стручњака, преко 120 магистара, око 20 мастера и 60 доктора наука.[2]

Мегатренд универзитет сарађује са Seconda Universita Degli Studi di Napoli, Берлинским универзитетом примењених наука, Yanbian University of Science and Technology из Кине, Bournemouth унивезитетом из Велике Британије, са Ecole de Management и L'Ecole Superieure de Commerce из Гренобла, Француска, са European School of Business у Риму, Економским факултетом Националног универзитета у Доњецку (Украјина) и Академијом „Елит" из Москве.

Мегатренд универзитет има посебан уговор о сарадњи са L'Ecole Superieure de Commerce из Гренобла, који омогућава директно пребацивање студената са Мегатренд универзитета на школе у Француској, размену студената током студирања, наставак студија на магистарском и на докторском нивоу.

Своје програме Мегатренд универзитет, како тврди ректор овог универзитета, прилагођава новим токовима и развија наставу кроз коју се студенти оптимално припремају за будуће пословне и животне подухвате.

Настанак и развој[уреди]

Мегатренд MEGATREND International Expert Consortium Limited из Лондона је консултантско-образовна кућа, основана 1980. године, из које се развила образовна групација Мегатренд у Југославији.

Прва институција у овом систему је била Пословна школа Мегатренд у Београду, основана 1989. године. Ова школа је касније била оснивач свих других институција које данас чине Мегатренд универзитет примењених наука.

У фебруару 1997. године Пословна школа Мегатренд потписала је ексклузиван уговор о сарадњи са L'Ecole Superieure de Commerce из Гренобла, који омогућава директно пребацивање студената са свих школа – чланица Мегатренд универзитета на школу у Француској, размену студената током студирања, као и наставак студија на магистарском и докторском нивоу.

Јесени 1999. Мегатренд универзитет је постао пуноправни члан глобалне универзитетске мреже NEWS (North-East-West-South), чији су чланови универзитети из целог света. Такође, све институције Мегатренд универзитета су чланице EAMSA (Evro-Asia Management Studies Association), светске асоцијације за студије менаџмента.

Јануара 2003. Мегатренд је примљен у Заједницу универзитета Србије. Саставни део ове установе чини Мегатренд виртуелни универзитет (MTVU), Универзитетска телевизија – ТВ Метрополис, библиотека и развијена издавачка делатност Мегатренда.

Од октобра 2006. године предавања и вежбе из информатичких предмета на факултетима универзитета усаглашене су са програмом за стицање ЕЦДЛ (енг. European Computer Driving Licence) сертификата који представља стандардизовану обуку и тестирање знања рада на рачунару.

До октобра 2007. године диплому овог универзитета стекло је преко 25.000 студената.

27. децембра 2007. године поводом 18. рођендана универзитета отворена је нова зграда, која ће, према речима ректора, омогућити савремене техничко-технолошке образовне услове студирања какви постоје на угледним универзитетима у свету. Ново здање отворили су ректор универзитета Мића Јовановић и амерички аутор, говорник и футуролог Џон Незбит. Зграда носи назив "Џон Незбит Мегатренд еду-центар“.

Организација[уреди]

Мегатренд универзитет је састављен од 11 институција у 6 градова (Београд, Зајечар, Ваљево, Пожаревац, Бачка Топола и Вршац:

Џон Незбит Мегатренд еду-центар[уреди]

Џон Незбит Мегатренд еду-центар је зграда Мегатренд универзитета, која се налази у улици Гоце Делчева бр. 8 на Новом Београду. Здање је свечано отворено 27. децембра 2007. године у подне, уз говоре проф. др Миће Јовановића и Џона Незбита.

Руководство[уреди]

 • Проф. др Слободан Пајовић, ректор
 • Проф. др Aна Јованцаи , проректор-заменик ректора Универзитета, проректор за међународну сараднју
 • Проф. др Борис Кривокапић, проректор за научноистраживачки рад
 • Проф. др Миливоје Павловић, проректор односе с јабношћу

Почасни доктори наука[уреди]

Универзитет Мегатренд је (до 2009) доделио и пет титула почаснних доктора наука. Добитници овог звања су Моамер ел Гадафи, бивши вођа Либијске Арапске Џамахирије, Сун Џо Парк, британски научник, Божин Јовановић, привредник, Џон Незбит, футуролог и један од оснивача Универзитета, и Милутин Мркоњић, министар за инфраструктуру у Влади Србије.[3]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ Податак је објављен у току марта 2010. на насловној страни званичног сајта универзитета.
 2. ^ Податак је објављен у току марта 2009. на насловној страни званичног сајта универзитета.
 3. ^ Мркоњићу додељен почасни докторат. „Данас“ 29. децембар 2009., Приступљено 29. 12. 2009.

Литература[уреди]

 • Влада Републике Србије: Списак акредитованих приватних факултета и виших школа у Србији [1]
 • Конференција Универзитетâ Србије - КОНУС [2]
 • Градска општина Нови Београд: Мегатренд универзитета у Новом Београду [3]
 • Универзитет у Београду: Сарадња Универзитета у Београду и Мегатренд универзитета [4]
 • Е-капија: Привредна комора Србије и Универзитет ”Мегатренд” постали пословни партнери [5]
 • Јовановић: Мегатренд долази у Црну Гору, Дан, 20.2.2007. [6]
 • Мегатренд универзитет: Акт о реорганизацији универзитета [7]
 • Књига инфо: Списак издања издавача Мегатренд универзитет [8]

Спољашње везе[уреди]


Мегатренд универзитет Мегатренд универзитет
Београд: Факултет за пословне студије | Факултет за међународну економију | Пословна школа | Факултет за културу и медије | Факултет за државну управу и администрацију | Факултет за уметност и дизајн | Факултет за компјутерске науке | Институт за нове технологије | Висока школа за кошарку „Борислав Станковић“
Зајечар: Факултет за менаџмент | Висока школа за менаџмент и бизнис
Ваљево: Факултет за менаџмент
Сомбор: Факултет за биофарминг
Пожаревац: Факултет за пословне студије
Бачка Топола: Висока пољопривредна школа
Вршац: Факултет за пословне студије
-: Мегатренд виртуелни универзитет
Париз, Француска: Институт за менаџмент „Божинов”