Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест"

С Википедије, слободне енциклопедије
Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест"
Основан1999.
Типпозоришни
ЛокацијаИсточно Сарајево, Република Српска
Веб-сајт

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" је културна манифестација Републике Српске која за циљ има популаризацију позоришне умјетности, првенствено презентацију луткарских позоришта, а одржава се у Источном Сарајеву сваке године током мјесеца маја.

Историјат[уреди | уреди извор]

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест", који се од 1999. године одржава у Источном Сарајеву, по специфичној форми представља јединствен позоришни фестивал, како у Републици Српској, тако и у цијелој Босни и Херцеговини. Лут фест заузима значајно мјесто на културној сцени Босне и Херцеговине и Републике Српске, а посебно у домену едукације и стварања позоришне публике у Источном Сарајеву. Оснивач и организатор већег броја културних манифестација у Источном Сарајеву, између осталог и Међународног фестивала луткарских позоришта за дјецу "Лут фест", је Форум Театар из Источног Сарајева.[1]

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест", је веома значајан у самој културној политици града Источног Сарајева, јер доноси најзначајнија остварења луткарских позоришта из цијелог свијета. Веома важан сегмент овог фестивала су промоције издања из области луткарства и позоришне умјетности. Током самог одржавања Лут феста, организује се и пратећи програм. Поред представа, које се изводе у пет фестивалских дана, организатори се труде да сваке године буду уприличени и други програмски садржаји. Пратећи програм је у знаку радионица, предавања и перформанса.

Мјесто одржавања[уреди | уреди извор]

Фестивал се одржава у просторијама Културног центра Источно Ново Сарајево, установе која је постала центар културних дешавања града Источног Сарајева, а поред овог, организује и велики број других културних манифестација. Након изградње парка Гаврила Принципа, дио саме манифестације је пресељен у љетњи амфитеатар овог парка.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Лут фест”. Лут фест. Приступљено 25. 7. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]