Титова пећина у Боговићима

С Википедије, слободне енциклопедије
Улаз у пећину са спомен плочом

Титова пећина је пећина која се налази у селу Боговићи, на територији општине Пале. Село Боговићи се налази на сјевероисточном дијелу општине Пале, испод стијена планине Романије.

Историја[уреди | уреди извор]

Након успјеха партизанске војске у чувеној битци на Сутјески, главна оперативна група партизанске војске, са Врховним штабом на челу, креће према планини Романији, гдје предузима офанзивне акције према источној Босни и том приликом ослобађа низ мјеста која су до тада била непријатељска упоришта.

Тито и Рибар испред пећине

Током ових акција, партизани заједно с Јосипом Брозом Титом, стижу у село Боговиће на планини Романији. Тито је боравио у пећини изнад села Боговићи, која ће касније по њему понијети име. у периоду од 18. до 20. јуна 1943. године. Ту је пред пећином Саво Оровић фотографисао рањеног Јосипа Броза Тита са доктором Иваном Рибаром. Јосип Броз Тито је рањен 9. јуна 1943. године на брду Озрен, испод Тјентишта, у току битке на Сутјесци.

Титова пећина није истраживана, нити је спелеолошки испитивана, иако представља значајно природно добро и туристичку дестинацију. Данас још увијек на улазу у Титову пећину стоји дио плоче, који подсјећа на ратна збивања у Другом свјетском рату и херојску борбу народа против фашизма.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Пећина у Боговићима или Титова пећина”. Пале лајв. Приступљено 7. 8. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://palelive.com. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2010071910024354.